NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Négy arab ország kitiltotta a Qatar Airways repülőgépeit

Négy arab ország, az Egyesült Arab Emirátusok, Szaúd Arábia, Bahrein és Egyiptom is lezárja légterét a katari repülőgépek előtt. A döntés azt követően született meg, hogy az említett országok megszakították a diplomáciai kapcsolataikat Katarral, mondván az terrorista csoportokat támogat és destabilizálja a térséget.

A döntés következtében a katari lajstromozású repülőgépeket – köztük a Qatar Airways gépeit – 24 órán belül kitiltja a légteréből az Egyesült Arab Emirátusok és Bahrein, Egyiptom és Szaúd Arábia pedig később hoz döntést arról, hogy mikortól lép életbe a tiltás.

Ez azt jelenti, hogy a katari repülőgépek nem teljesíthetnek járatokat az érintett országokba, valamint át sem repülhetnek az országok légterein, el kell kerüljék azokat.

A Qatar Airways egyelőre csak egy szűkszavú közleményt adott ki az üggyel kapcsolatban, melyben a Szaúd Arábiába közlekedő járataik leállításáról írtak, de nagy valószínűséggel a légitársaságnak törölnie kell a másik három érintett országba repülő járatait is.

Egyelőre nem ismert, hogy a Qatar Airways egyéb útvonalait és járatait érintik-e az országgal szemben elrendelt szankciók, illetve kell-e bármilyen menetrendi változásra számítani emiatt.

Szaúd Arábia, Bahrein, valamint az Egyesült Arab Emirátusok légteréből történt kitiltás komoly problémákat okozhat a Qatar Airways számára.

A katari félszigettől nyugatra Szaúd Arábia, délre és keletre pedig az Emirátusok fekszik, így Doha repülőteréről a gépek csak észak, észak-keleti irányba hagyhatják el az ország légterét Irán irányába.

Egyes járatok így csak komoly kerülővel tudnak majd közlekedni, de még nagyobb gond, hogy a kitiltás jelentős kapacitás-problémákat is okozhat a dohai induló és érkező forgalomban.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a térség, így Katar magas légterének forgalmát is Bahreinből irányítják, a katari légiforgalmi irányítók csak az alacsony légtérben dolgoznak. A Katart körül ölelő Bahrain FIR légtérből a Dohába érkező és az onnan induló repülőgépek is csak egy-egy útvonalon, valamint be- és kilépési ponton keresztül közlekedhetnek.

Az ATWOnline által megkérdezett szakértő szerint egyelőre beláthatatlan, hogy miként érintik a oneworld tag Qatar Airways forgalmát és globális menetrendjét az országgal szemben elrendelt szankciók.

A légitársaság Egyiptom három, Szaúd Arábia kilenc, az Egyesült Arab Emirátusok négy városába repült, továbbá Bahreinbe is teljesítenek járatokat foglalási rendszerük szerint.

Az Etihad Airways közleménye szerint az Egyesült Arab Emirátusok nemzeti légitársasága 2017 június 6-án reggeltől felfüggeszti az összes dohai járatát. Az utolsó Etihad járat helyi idő szerint hajnali 02:45-kor száll fel Abu Dhabi-ból Dohába (EY399) és hajnali négy órakor indul vissza (EY390).

Az Emirates szintén felfüggeszti összes Dubaj – Doha járatát 2017 június 6-án reggeltől, az utolsó Emirates járat (EK847) helyi idő szerint 02:30-kor száll fel Katar irányába és 03:50 indul vissza Dubajba.

Az Egyptair, a Saudia és a bahreini Gulf Air egyelőre nem adott ki közleményt a doha-i járataik törléséről.

Az Emirates eddig óriási forgalmat bonyolított a két város között, a légitársaság naponta kilenc járatot üzemeltetett Dubaj – Doha útvonalon Boeing 777-300ER repülőgépekkel. Tavaly decembertől pedig a kilenc közül az egyik járatot már Airbus A380-assal szolgálták ki. Ez volt a világon a legrövidebb A380-assal teljesített útvonal, hiszen a két város légvonalban mindössze 379 kilométerre fekszik egymástól.

A tiltás nem csak a légiközlekedést érinti, az országok a szárazföldi határaikat, hajózási útvonalaikat is lezárják Katar előtt, a katari állampolgároknak és diplomatáknak is el kell hagyniuk az érintett országokat.

airportal.hu