NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Ismét gyűjtő-elosztó repülőtér lehet a ferihegyi

Azzal, hogy a budapesti repülőtérről a jövőben több új hosszútávú járat is indul, megnőtt az esélye, hogy a Liszt Ferenc-repülőtér újra gyűjtő-elosztó repülőtér legyen – hangsúlyozta a Budapest Airport vezérigazgatója kedden a CEE Aviation közép-európai légiközlekedési konferencián Budapesten.

Jost Lammers elmondta, a ferihegyi repülőtéren az elmúlt időszakban az olcsó, úgynevezett point-to-point, közvetlen utazások voltak jellemzőek, és a digitalizáció is ezt erősítette. Azok az utasok, akik diszkont légitársasággal utaznak saját maguk intézik az átszállást, és másik repülőjegy vásárlását ahelyett, hogy ezt egy hálózatos légitársaságra bíznák. Az új hosszútávú járatokkal változhat a helyzet, ebben nagy lehetőségek vannak – mondta.

Jost Lammers beszélt arról is, hogy a légitársaságok konszolidációjának negatív következménye is van a repülőterekre. Ha egy légitársasághoz nagy mennyiségű utas kerül, akkor „erőből” tudnak tárgyalni a repülőterekkel, és ez még nehezebbé teszi, főként a közép-európai repterek helyzetét, ahol egyébként is kiélezett verseny van az utasokért.

Megjegyezte azt is, hogy egyes légitársaságok előszeretettel panaszkodnak a reptéri leszállási díjakra, miközben ennek nincs köze a repülőjegy árához, az csak azon múlik, hogy a légicég hova pozícionálja magát. Ezt bizonyítja Jost Lammers szerint az is, hogy a reptéri díjak elmúlt években tapasztalt emelkedése ellenére a jegyárak csökkennek, a légitársaságok pedig minden eddiginél nagyobb nyereségszintet érnek el.

MTI