NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Évről évre csökken a repülőterek szén-dioxid-kibocsátása

Évről évre csökken a repülőterek szén-dioxid-kibocsátása

A Budapest Airport az elmúlt három évben közel felére csökkentette az egy utasra számított szén-dioxid-kibocsátását, és ezzel „karbonsemleges” repülőtér lett.

Nem kevesebb, mint 25 százalékkal nagyobb mértékben járultak hozzá a nemzetközi repülőterek a szén-dioxid-kibocsátásuk csökkentéséhez a tavalyi évhez képest – állapítja meg a Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI) napokban kiadott jelentése. A légikikötők klímaváltozás ellenes küzdelmében élen jár a Budapest Airport, amely az elmúlt három év során közel felére csökkentette az egy utasra számított szén-dioxid-kibocsátását, és ezzel párhuzamosan megszerezte a nemzetközileg elismert „karbonsemleges” minősítést.

Az adatok azt mutatják, hogy a 2018 májusát megelőző egy évben mintegy 347 000 tonnával csökkent a repülőterek szén-dioxid-kibocsátása világszerte – egyebek mellett ez derült ki a Globális Fenntartható Repülési Csúcson, ahol a Repülőterek Nemzetközi Tanácsának elnöke, Angela Gittens számolt be a repülőipar legutóbbi környezetvédelmi lépéseiről és azok eredményéről. Ekkora eredményt több mint nyolcmillió elültetett fa 10 év alatt lenne képes elérni. Mindez annak köszönhető, hogy a repülőterek erősítették a klímavédelmi tevékenységüket – legyen szó akár a kibocsátás csökkentéséről, vagy környezetbarát megoldások (mint például fenntartható energia) használatáról.

A világon jelenleg 246 repülőtér kötelezte el magát a klímaváltozás elleni küzdelem mellett, köztük a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér is. A Budapest Airport az év elején, a régióban elsőként szerezte meg a karbonsemleges minősítést, azaz a károsanyag-kibocsátását teljes mértékben ellensúlyozza. A repülőtér üzemeltetője saját környezetvédelmi programot indított, hogy optimalizálja saját, illetve a repülőtéren működő partnercégek tevékenységét, ezzel csökkentse a repülőtér szén-dioxid-kibocsátását és egyéb környezeti hatásait. A Greenairport program keretében egyebek mellett optimalizálták az elektromos áramfogyasztást, modernizálták a fűtési rendszert, illetve felújították az ivóvízhálózatot. Az erőfeszítésekért több hazai és nemzetközi elismerést is kapott a Budapest Airport.