NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Budapest Airport az európai légiközlekedés elitjében

Párizsban zajlott az európai repülőterek szövetségének (ACI Europe) éves közgyűlése és szakmai kiállítása, ahol egyszerre két, a budapesti repülőteret érintő komoly bejelentés született. Jost Lammerst, a Budapest Airport vezérigazgatóját beválasztották az ACI Europe igazgatótanácsába, emellett egy komoly környezetvédelmi elismerésben is részesült a budapesti légikikötő.

Az európai repülőtereket tömörítő ACI Europe igazgatótanácsába kapott mandátumot Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója. A szervezet éves közgyűlésén és szakmai csúcstalálkozóján új elnököt és igazgatósági tagokat neveztek ki. Az ACI Europe vezetője Dr. Michael Kerkloh, a müncheni repülőtér elnök-vezérigazgatója lett, az igazgatótanácsba pedig Jost Lammers mellett a zürichi, a toulouse-i, és milánói repülőterek vezetői, valamint a spanyolországi repülőtereket üzemeltető Aena vezérigazgatója lett frissen beválasztva.

A Budapest Airport ezzel komoly szerephez jut az európai légikikötők szakmai szervezetében, amely jelenleg a legfontosabb iparági kihívásokra keresi a megoldásokat, többek között a növekvő biztonsági kiadásokra, a légitársasági piac soha nem látott mértékű átformálódására, vagy a szén-dioxid kibocsátás csökkentésére. Utóbbi témakörhöz kapcsolódva az előző napi gálaesten a díjátadó ünnepségen több kategóriában is díjakat adtak át, egyebek mellett az öko-innováció díjat is, amiben a Budapest Airport a győztes müncheni repülőtér utáni második kiemelt elismerést szerezte meg.

Az ACI Europe a díjjal azokat a repülőtereket ismeri el, amelyek kiemelt erőfeszítéseket tettek a környezetvédelem terén, különösen az környezetgazdálkodás innovatív megközelítésével. A díjban részesülő repülőterek komoly teljesítményt nyújtottak a környezettudatosság, a szén-dioxidkezelés, az érdekelt felek bevonása, valamint az emisszió- és zajmutatók javítása kapcsán. A Budapest Airport kiemelt elismerése a környezetvédelmi kategóriában azt jelzi, hogy a vállalat a környezetgazdálkodás és a fenntarthatóság terén átfogó lépéseket tett az elmúlt években, aminek köszönhetően egyebek mellett drasztikusan csökkent a repülőtér szén-dioxid kibocsátása, víz- és áram felhasználása is.