Veszélyesanyag-tárolás és -szállítás terén is a topon a Liegl&Dachser

Veszélyesanyag-tárolás és -szállítás terén is a topon a Liegl&Dachser

Szeptember végén zajlott a Liegl&Dachser pilisvörösvári telephelyén a vészhelyzeti protokollt ellenőrző, kötelező, éves szimulációs gyakorlat. A külső és a belső védelmi terv próbája során raktárbejárásra, a vészhelyzeti teendők gyakorlására és valós közúti vészhelyzet szimulálására is sor került.

A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről szóló Kormányrendelet alapján a Liegl&Dachser Logisztikai Kft. pilisvörösvári telephelye – a tárolt veszélyes anyagok mennyisége miatt – ún. felső küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemnek számít. A cégnek a katasztrófavédelmi besorolása miatt biztonsági dokumentációval kell rendelkeznie, amelyben többek között a vészhelyzeti teendőket fektetik le. Az előírás alapján a tervben foglaltakat évente szükséges gyakorolni. A gyakorlat célja, hogy a Dachser megfelelően felkészüljön egy esetlegesen bekövetkezendő súlyos ipari balesetre és annak megfelelő kezelésére.

A gyakorlatok összehangolása érdekében a Liegl&Dachser a Katasztrófavédelemmel, az Önkormányzat illetékes vezetőivel és a környező települések önkéntes tűzoltó egyesületeivel, valamint a rendőrséggel egyeztetett. A gyakorlat keretén belül egy szimulált vészhelyzetre is sor került. A szimulált közúti baleset során azt tesztelték, mi történik, ha egy veszélyes anyaggal megrakott gépjármű a telephelyet elhagyva rögtön közúti balesetet szenved, és emiatt a veszélyes anyag szivárogni kezd. A Katasztrófavédelem és az önkéntes tűzoltó egyesületek bevetési egységei a veszély elhárítását gyakorolták, amely során néhány útszakaszt is lezártak.

„A Liegl&Dachser pilisvörösvári telephelyén lezajlott gyakorlatokat, valamint a szimulációs gyakorlatot a jogszabályban meghatározott szempontok figyelembevételével a hatóság megfeleltnek nyilvánította” – mondta el az érdi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője, Sallai László tű. alezredes.

A gyakorlat végeztével az önkéntes tűzoltó egyesületek tagjai helyszínbejárást tartottak a telephelyen és a veszélyesanyag-raktárban. A bejárás célja az volt, hogy a pilisvörösvári tűzoltók mellett a szomszédos pilisborosjenői, pilisszentiváni és solymári önkéntes tűzoltók is megismerkedjenek a telepített védelmi berendezésekkel, illetve azok működésével, továbbá azzal, milyen veszélyesanyag-fajtákat tárolnak a raktárban.