Újabb nemzetközi összefogás részese az MKFE

Miután brüsszeli informális értesülések szerint tovább halasztódhat az új közös, uniós szabályozásokra javaslatot tevő közúti csomag május 31-ére tervezett megjelentetése, néhány IRU-egyesület – köztük az MKFE – ismét szükségesnek látta, hogy közös levélben forduljon az Európai Bizottsághoz.

Az MKFE azért is csatlakozott a litván, ír, portugál, román, lengyel és cseh támogató érdekképviseletekhez, hogy további egyesületekkel kiegészülve ráerősítsen az áprilisi V4-deklarációban is kiemelt fő követelésére, a német, francia, osztrák tagállami minimálbér-előírások felfüggesztésére van szükség, amíg a folyamatban lévő kötelezettségszegési eljárási ügyekben EU bírósági döntés nem születik (erre ma kisebb esély mutatkozik), vagy amíg Európa-szerte egységes, uniós szabályozást nem fogadnak el az az EU-országok vezetői és az Európai Parlament. Ez utóbbi előkészületei a csomag megjelenését követő hónapokban kezdődhetnek el.

A – nem csak kelet-európai – közúti fuvarozói érdekképviseletek a posting-kérdésen túl a vezetési- és pihenőidők hatékonyabbá tételére, a kabotázs-szabályozás egyszerűsítésére buzdítanak. A parkolóhiány kérdésére kitérve kérik, hogy ne korlátozzák a heti pihenők kabinban való eltöltését, a postafiókcégek jelenségével kapcsolatban pedig hangsúlyozzák, hogy a jellemzően a régebbi tagállamok ez irányú illegális gyakorlatai a jogkövető tagvállalkozásainkkal szemben jelentenek tisztességtelen versenyelőnyt.

A Jean-Claude Junckernek címzett levelet az MKFE honlapjáról lehet letölteni.