Szállítmányozás 2021

Szárazföldön és vízben is elboldogul az új Mercedes Sprinter

Első látásra furcsa lehet, amikor egy Sprinter belehajt Prágától néhány kilométernyire, a Vlatava-folyóba. Azt gondolná az ember, hogy megőrült a sofőr GPS-e, vagy a furgon vezetője egyszerűen megunta az életét. Lehetséges, hogy a cseheknek a jövőben ez mindennapi látvány lesz, hiszen egy cég szeretné megszórni Csehországot ilyen járművekkel.

A prágai érdekeltséggel is rendelkező brit Enjoy Tech Limited a Vlatava-folyónál tartott nemrég bemutatót. A Sprinter egységekből felépülő midibusz szinte teljesen megegyezik a szárazföldi variánsokkal. Igaz, kissé izmosabbnak tűnhet hozzájuk képest. A furgon alvázát megerősítették, a karosszériát pedig kompozit műanyag elemekkel burkolták. A szendvicsszerkezetben természetesen kellő mennyiségű levegő is van. A kényszerű “tuning” miatt a Sprinternek kissé jachtos kinézete lett, viszont a homlokfalát nagyon jól eltalálták.

forrás: youtube.com

A szigetelések kialakításánál kiemelt figyelmet fordítottak a vezetőfülkére, valamint az utastérre. A cél az volt, hogy teljesen elkerüljék a víz bejutását a kritikus részekbe. A jármű alsó traktusát azonban úgy alakították ki, hogy ha valamilyen baleset folytán mégis bejutna a víz, akkor egy automatikus rendszer azonnal működésbe lép és megkezdi a bejutott víz kiszivattyúzását. Emellett természetesen a motort, valamint a hajtáslánc főbb elemeit is jól beburkolták. Vízi üzemmódban a járművet propellerek viszik előre.

A jármű a sofőrrel együtt 12 fő szállítására alkalmas. Utasterét nem zsúfolták tele ülésekkel, nem is a minél nagyobb befogadóképesség volt a cél. A kétéltű Sprinter érdekessége, hogy vízben történő irányítása ugyanazzal a kormánykerékkel lehetséges, mint amit a szárazföldön történő manőverezéshez használ a sofőr. Az Enjoy Tech Limited szerint a modellre nagy érdeklődés mutatkozik Kínából és Szaúd-Arábiából is.

vezess.hu