NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Skandináviában előszerettel használják a Continental téli tehergumiabroncsait

A Continentalnál a téli gumiabroncsok fejlesztési gyakorlata a skandináv országokban megszerzett, több évtizedes tapasztalatokra épül, ahol a kiváló minőségű gumiabroncsokat még a hideg évszak előtt felszerelik a járművekre.

A Continental megbízhatóságát több felhasználó véleménye is alátámasztja. „Cégünk speciális gáz szállításával foglalkozik Svédországban és Norvégiában. A biztonság nálunk nem csak a többi közlekedő, hanem saját munkatársaink biztonsága miatt is kiemelten fontos, ezért mindig a legjobb minőségű abroncsokat keressük. Azért esett a választás a Continental téli abroncsaira, mert vezetés során érzékelhető különbséget nyújtanak sofőrjeink számára. Legyen szó havas, vagy jeges útról teherautóink sohasem akadnak el, még a hegyekben sem. Általában 180 ezer kilométerig használunk egy téli gumiabroncsot, így egy szett akár két télre is elegendő lehet” – jegyezte meg Jonny, a Börje Jonsson Akeri AB nemzetközi szállítási vállalat gumiabroncs-szerelője.

Christian Göransson a KM Göransson a svéd szállítási vállalat tulajdonosa elmondta:  „Cégünk egy családi vállalkozás, mely 40 éve faforgácsszállítással foglalkozik Svédországban. Nyolc éve minden télen Continental abroncsokat használunk, mert ezek biztosítják a megfelelő tapadást és a lehető legjobb fékerőt. Minden télen legalább egyszer akad olyan szituáció, amikor maximális tapadásra és kiváló fékezési teljesítményre van szükség. Ha ilyen esettel találkoznak a sofőrjeink, akkor biztosan nincs miért aggódniuk, mert tudják, hogy Continental gumiabroncsokkal szerelt teherautókat vezetnek.”

Télies időjárási körülmények között, a Continental minden tengelyre téli gumiabroncsok felszerelését javasolja a teherautók és autóbuszok esetében. Erre azért van szükség, mert télen a normál gumiabroncsok nagyon hamar elérik teljesítőképességük határát, még akkor is, ha azokon szerepel az M+S szimbólum. A jogi szabályozás a haszonjárműveknél – Európa számos országában – csak a hajtott tengelyek esetében teszi kötelezővé az M+S jelölésű gumiabroncsok felszerelését. A Continental portfoliójában olyan téli haszonjármű abroncsok kaptak helyet, melyek optimális tapadást és kimagasló vezetési biztonságot nyújtanak hideg és vizes, havas és jeges útviszonyok esetén is.

A Continental téli haszonjármű abroncsai azonban nem csak a hópehely szimbólum és az M+S jelölés követelményeit teljesítik, hanem jelentősen meghaladják az úgynevezett „három hegycsúcs és hópehely” (3PMSF) jelzés előírásait is. Az ilyen szimbólummal ellátott abroncsok különleges mintázati kialakításuk, alapanyag-összetételük és szerkezeti felépítésük révén sokkal nagyobb vonóerő-átadást biztosítanak sárban és hóban, mint a normál gumiabroncsok.