NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

A Scania bemutatja a Scania One rendszert

Ma a Scania a Mobile World Congress (Mobil Világkongresszus) nevű kiállításon bemutatta a Scania One rendszert, amely egyetlen digitális átjárót biztosít számos hálózatba kapcsolhatósági szolgáltatáshoz a flottatulajdonosok és a járművezetők számára. A negyedmillió hálózatba kapcsolt Scania jármű révén a Scania One egyszerű hozzáférést biztosít a hatékonyságnövelő szolgáltatásokhoz.

A Scania One rendszeren keresztül a flottatulajdonosok és a járművezetők hozzáférhetnek majd a legfontosabb hálózatba kapcsolhatósági szolgáltatásokhoz, amelyek leegyszerűsíthetik és javíthatják fuvarfeladataik végrehajtását. Ez egy nyílt, nem zárt forráskódú környezetet teremt a Scania és más partnerek meglévő, illetve jövőbeli szolgáltatásainak a sokoldalú androidos táblagépen.

A Scania One rendszerünk megfelelő keretrendszert biztosít ahhoz, hogy a meglévő és a jövőbeli szolgáltatásokat gördülékenyen, illetve hatékonyan fogjuk össze egyetlen környezetben” – mondta Christian Levin, a Scania alelnöke és értékesítési, illetve marketingvezetője. „Meggyőződésem, hogy ezek a szolgáltatások, együttesen igénybe véve, jelentősen hozzájárulnak majd a nagyobb hatékonyság és ezáltal a nagyobb nyereségesség eléréséhez a fuvarozóvállalkozásoknál.

A Scania One az Ericsson vállalat szoftverén alapul. Úgy fejlesztették ki, hogy megfeleljen az ügyfelek és a járművezetők különféle igényeinek a tehergépkocsik üzemeltetésével, a fuvarfeladatokkal vagy egyszerűen csak a személyes preferenciájukkal kapcsolatosan. Mivel kívánságra további szolgáltatásokkal lehet bővíteni, a Scania One vonzó, egyetlen készülékes választást kínál. A külön erre a célra kifejlesztett táblagépes indítóból (launcher) a járművezetők minden alkalmazáshoz hozzáférhetnek, amelyre a fuvarozóvállalkozás előfizetett.

A Scania One része a Scania Fleet Management (Scania Flottakezelés), amely átfogó felügyelő és elemző rendszerként áttekintést nyújt a flottatulajdonosoknak a járművekről és a járművezetőkről. Ez részletes adatokat szolgáltat a flotta teljesítményének alakulásáról, figyelembe véve olyan kulcsfontosságú tényezőket, amelyek közvetlenül hatással vannak a költségekre, mint például az üzemanyag-fogyasztás és a kopás. Ez a flotta irányításában is egy felbecsülhetetlen eszköz, amely adatokat nyújt a járművek földrajzi helyzetéről és a szükséges szervizelésekről.

A kompakt Fleet Performance alkalmazás a Scania Fleet Management rövidített változata, amely a leginkább ide vonatkozó adatokat biztosítja.

Továbbá a Scania One kezdetben kínált néhány szolgáltatása az alábbiakat is tartalmazza:

Indulás előtti ellenőrzés (Check before drive) – ez egy digitális ellenőrzőlistát nyújt márkától függetlenül a tehergépkocsi és a pótkocsi állapotának irányított napi rutinellenőrzéséhez időt megtakarító lehetőségekkel az észrevételek folyamatos feljegyzéséhez, ami a szervizelési ütemterv alapjául szolgál.

Segélyszolgálat (Scania Assistance) – ez lehetővé teszi a járművezetőknek, hogy digitálisan kapcsolatba lépjenek a Scania segélyszolgálatával, és továbbítja a földrajzi helyzetet a gyors helyszíni vagy műhelyben végzett javításhoz.

Útmutató (Guide me) – ez útmutatást ad a járművezetőknek egy kiterjesztett valóság funkciókkal ellátott interaktív eszköz segítségével, hogy megismerhessék az alapvető funkciókat. A mobileszköz kamerájával beolvashatók a műszerfal piktogramjai, és ez alapján a járművezető szövegesen vagy videón keresztül tájékoztatást kap.

A Scania folyamatosan új funkciókkal bővíti majd a rendszert, miközben más partnerek fejlesztőit is ösztönzi, hogy adjanak hozzá hasznos szolgáltatásokat, külön környezetet létrehozva az optimalizált és hatékony szállítási megoldásoknak.

A Scania One rendszer kompatibilis a Volkswagen Truck & Bus GmbH felhő alapú platformjával, amely a RIO alapjául szolgál, így lehetővé válik, hogy azokat a szolgáltatásokat is kínálhassa.