KözútVilág Expo konferencia és kiállítás

Megszűnik a Lux Express krakkói járata

Áprilistól megszünteti a legtöbb Lengyelországot érintő nemzetközi járatát a Lux Express, így a Budapest-Krakkó-Varsót is. A nagyon kényelmes buszokkal kiemelkedően jó szolgáltatást nyújtó észt cég 2015 nyara óta jár Budapestre, de úgy tűnik nem bírta a versenyt a lényegesen fapadosabb Polskibus-szal. A cég inkább a Baltikum piacára koncentrál, valódi luxusbuszokal.

A Baltikum talán legjobb minőségű és legbarátságosabb autóbuszos szolgáltatója, a Lux Express 2015 augusztusában 1, majd szeptembertől még egy pár, naponta közlekedő járattal tört be a magyar-lengyel piacra, melyeknek ráadásul kiváló csatlakozásai voltak Varsóban a Baltikum felé. 2015 decemberétől budapesti járatokat indított a legnagyobb lengyel belföldi szolgáltató, a brit hátterű Polskibus is, így pillanatok alatt megsokszorozódott a kínálat Krakkó felé, és nagyon baráti árakon lehetett utazni.

Meglepetésre 2016 nyarán tovább bővült a kínálat, 3-3 járatpárra. Közben a Eurolines elkezdett kivonulni a piacról, és őszre a Lux Express is 2-re csökkentett. 2017. április 1-jétől azonban a Lux Express törli mindkét budapesti járatát, sőt, a többi Lengyelországból induló vonalát is megszünteti Bécsbe, Brnoba, Prágába és Pozsonyba. Kárpótlásul márciusra 5-7-10 euróért lehet foglalni Budapest-Krakkó jegyeket.

forrás:flickr.com

A hirtelen megszüntetés mögötti valódi okokat csak sejteni lehet. Azt biztos, hogy nagy verseny volt ezeken a vonalakon a Polskibus-szal, de a teljeskörű visszavonulás mégiscsak meglepő, pláne áprilistól, amikor a nyári szezon miatt eleve megélénkül a kereslet. Az sem lenne meglepő, ha a Flixbus terjeszkedése állna a háttérben, ugyanis a német ernyőszervezet nyilván hónapokon belül belép ezekre a vonalakra, és akkor már tényleg túl sokan lennének a szolgáltatók.

Konteó-hívők akár azt is feltétezhetik, hogy a Lux Express kivonulása akár egy olyan alku része is lehet, hogy cserébe az ő buszaik/sofőrjeik állnak be a Flixbus márkanév alá. De ez azért nem igazán valószínű, mert a Flixbus és a Polskibus között már van egyfajta együttműködés, de ott inkább kölcsönös értékesítésről és csatlakozásokról van szó.

A Lux Express kovonulása azért is veszteség, mert ezzel Szlovákia elérhetősége is romlik, mert a Lux Express idén télen már megállt Donovalyban is, ahol a többiek nem.

expresszbusz.blog.hu