NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Megoldást keresnek az OFA képzési programjában tapasztalt problémákra

Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkárral folytatott megbeszélést Becsey Zsolt, az MKFE főtitkára. A találkozón az államtitkár ígéretet tett arra, hogy megoldást keresnek az OFA képzési programjában tapasztalt problémákra, kidolgozták a sofőrképzés szakmásítását.

Becsey Zsolt korábban levélben kért tájékoztatást Cseresnyés Pétertől az OFA képzéssel kapcsolatban felmerült problémákról. A főtitkár egyebek mellett a képzésben tapasztalható késésekre, hosszas várakozási időkre hívta fel az államtitkár figyelmét, aki a múlt heti találkozón rövid időn belüli választ ígért a felvetett kérdésekre. Cseresnyés arról tájékoztatta Becsey Zsoltot, hogy információ szerint a képzésben tapasztalható késések oka a vizsgabiztosok kettős szerepe, akik, ha tanítanak, akkor nem tudnak vizsgáztatni, ami lassítja a végzett hallgatók kibocsátását. Ezen a gyakorlaton változtatnak, és igyekeznek felgyorsítani a képzést, vizsgáztatást.

Becsey Zsolt tájékoztatta az államtitkárt arról, hogy információik szerint a gyakorlati képzésnél is gond van: kevés a kijelölt oktató és a gyakorló jármű, miközben az MKFE vállalkozói továbbra is munkaerőhiánnyal küzdenek.

Cseresnyés Péter a találkozón elmondta, hogy megtörtént a sofőrképzés szakmásításának előkészítése, ami azt jelenti, hogy az iskolarendszerbe vitt képzés eredményeként a gépkocsivezetői hivatás középfokú végzettség lesz. Ennek hatása – fiatal, jól képzett gépkocsivezetők megjelenésével – néhány év múlva már érezhető lehet a munkaerőpiacon.

Becsey Zsolt üdvözölte az államtitkár bejelentését, jelezve, hogy hosszabb távon a kvalifikáltabb, iskolarendszerű képzés teheti vonzóvá a fiatalok előtt a szakmát, ugyanakkor kiemelte, hogy amennyiben a középfokú végzettséghez kapcsolódóan a garantált bérminimum megfizetése is szükségessé válik a munkába álló sofőrök részére, akkor azt a jelenlegi nyomott szolgáltatási árak mellett nehezen tudják kigazdálkodni a cégek. Ennek kapcsán a főtitkár arra kérte az államtitkárt is, hogy járjon közbe a Nemzetgazdasági Minisztériumnál, hogy a külföldi napidíjak ügyében tárgyalásokat kezdhessen az egyesület arról, hogy ez ne költségátalány, hanem 0-százalékos adó és járulékalap melletti kifizetés legyen. Az államtitkár erre is ígéretet tett, továbbá a „de minimis” program támogatásáról is biztosította a főtitkárt.

mkfe.hu