Kétlépcsős áremelés a horvát autópályákon

Április 1-től 5 százalékkal emelkednek az autópálya díjak Horvátországban. Főszezonban, július 1-től szeptember 30-ig pedig 10 százalékos lesz az áremelés.

A korábbi sajtóhíreknek megfelelően alakultak a döntések az autópályadíjak emelésével kapcsolatban. A horvát kormány jóváhagyta és április 1-től öt százalékkal emelte a díjakat a horvát autópályákon.

A főszezonban viszont még drágábban, az eredetihez képest 10 százalékkal több kunáért használhatják majd az autópályákat az autósok. Ez csak a július 1. és szeptember 30. közötti időszakra vonatkozik, utána visszaáll az 5 százalékkal megemelt tarifa. A főszezonban a megemelt díjakat leginkább az autósok fizetik majd, a tervek szerint az autóbuszoknak és a teherautóknak nincs külön nyári tarifa.

Az emelés oka, hogy az autópályák után a horvát kormány 5,2 milliárd eurós adósságot görget maga előtt, amelynek a részletét hamarosan fizetnie kell. Az idén ebből 1,14 milliárd eurót kell törlesztenie. Ezen felül az autópályák üzemeltetése komoly anyagi teher is az országnak, az ország adósságainak 13,5 százalékát teszi ki.

A rendelet a 10 százalékos főszezoni emelésnek a „lehetőségét biztosítja”, de ez sokak értelmezésében azonos a további drágulással.

Korábban olvashattunk olyan híreket, hogy Horvátországban is bevezethetik a matricás rendszert. A horvát kormány szerint most az a legfontosabb, hogy minél több pénzt tudjanak beszedni az autópályadíjakból, és a tanulmányok szerint a matricás rendszerrel kevesebb pénzhez jutna a horvát költségvetés.

A számok nyelvére lefordítva, a Zágráb-Split közötti szakasz jelenleg 174 kunába kerül, ezért április 1-től 183 kunát kell majd fizetni. Ugyanez az út júliusban már 201 kunába (kb. 8400 forintba) kerül.

A Zágráb-Rijeka út a mostani 70 kunáról 77 kunára emelkedik júliustól. A magyar határtól Zágrábig tartó autópályán a mostani 42 kuna helyett 44-et kell fizetni áprilistól. Ugyanez júliustól 48 vagy 49 kuna lehet horvát sajtóhírek szerint. A feltüntetett új árak még nem hivatalosak, jobbára a horvát sajtó számításai.

 turizmus.com