NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Ingyenes a tömegközlekedés Szkopjéban a magas légszennyezettség miatt

A magas légszennyezettség miatt keddtől ingyenessé tették a tömegközlekedést Macedónia fővárosában, a szkopjei városvezetés akkor állítja vissza a fizetési kötelezettséget, amikor újra kitisztul a levegő.

A macedón sajtó beszámolói szerint a légszennyezettség mértéke magasabb még annál a szintnél is, mint amikor a világ egyik legszennyezettebb városában, Pekingben figyelmeztetést adnak ki. A mérések alapján a szennyezettség egyes helyeken a megengedett értékek 24-szeresét teszi ki.

A hatóságok azt kérték a lakosságtól, hogy – ha tehetik – maradjanak otthon, aki utcára lép, az pedig viseljen védőmaszkot. A tervek szerint szigorítják a teherforgalmat tiltó rendeletet is azon járművek esetében, amelyek végcélja nem Szkopje, és a forgalmat az elkerülő utakra terelik. Emellett felmentették a munkavégzés alól a hatvan évnél idősebbeket, a krónikus betegségben szenvedőket és a várandós nőket.

A macedón háztartások többségében fával fűtenek, ám gyakran más anyagokat – gumit, műanyagot, szőnyeget – is eltüzelnek, ami súlyosbítja a helyzetet.

MTI