Fejlődik a Liszt Ferenc Repülőtér iparvágány hálózata

A fejlesztés egy CEF által támogatott nagyprojekt része, melynek köszönhetően szorosabban összekapcsolódik a légi, vasúti és közúti áruszállítás: létrejön egy multi-modális csomópont.

Az Európai Unió Európai Hálózat-finanszírozási Eszköze (CEF) 14,8 millió eurós (4,573 milliárd forintos) vissza nem térítendő támogatást nyújt a 100a jelű Budapest-Cegléd-Szolnok vasútvonal összekapcsolására a Liszt Ferenc Repülőtér áruszállítási területeivel. A projekt során a repülőtérre vezető meglévő vasúti pályát korszerűsítik, valamint meghosszabbítják az árukezelést végző területekig. A vasutat összekapcsolják a repülőtéren rendelkezésre álló összes szállítási módozattal, így az áruszállítás súlypontja a közútról a vasútra helyeződik, csökkentve a regionális úthálózat terhelését.

forrás: magyarepitok.hu

A projekt első lépéseként a meglévő belső iparvágány hálózat felújítása és kibővítése történik meg, melyre a Budapest Airport Zrt. március 13-án az A-Híd Zrt-vel kötött szerződést 3,7 millió euró (1,148 milliárd forint) összegben. A kivitelezésre az aláírástól számított 8 hónap áll rendelkezésre.

A kivitelezés során felújítják a már meglévő iparvágány 3500 méternyi felépítményét, öt új, összesen 2500 méternyi kiágazó rakodó- és depóvágányt építenek, a jelenlegi rendezővágányokat meghosszabbítják,
a meglévő kitérőket felújítják, és öt csoport új betonaljas kitérőt építenek be, a térvilágítási és tűzivíz rendszert is kibővítik.

A CEF által támogatott nagyprojekt további – már nem az A-Híd feladatát képező részei a vasúti átrakó megépítése, napi 148 TEU árukezelési- és 480 TEU tároló kapacitással, valamint a vasúti és közúti tartálykocsik kezelésére képes kerozin-lefejtő létesítmény kivitelezése. A logisztikai területeket a közúthálózattal és a repülőtér termináljaival összekötő szervizút-hálózatát is fejlesztik és két körforgalom integrációja is megvalósul a repülőtér területe és a közutak megközelítésének megkönnyítése céljából.

magyarepitok.hu