Bevezethetik az egy útra szóló autópálya-matricát

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megfontolná, hogy a személyautókra is kiterjessze a megtett úttal arányos autópályadíj rendszerét, amivel sokat lehetne spórolni a heti matricához képest. Egyetlen feltétele van a tervezésnek: sokan kérjék ezt a lehetőséget. A kezdeményezés logikus formája lenne egy aláírásgyűjtés, de azt sem indíthatja el akárki. 

Ma kétféle lehetőség közül választhat, aki csak alkalmanként hajt fel a díjköteles magyar autópályákra: vásárol egy heti országos jogosultságot 2950 forintért, vagy ha valamivel gyakrabban használ bizonyos útvonalat, vehet éves megyei matricá(ka)t.

Mindez azonban megváltozhat. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megfontolná, hogy bevezesse a használattal arányos sztrádadíj rendszerét,jó eséllyel hasonló formában, mint a 7,5 tonna feletti teherautók e-útdíja. Ez online megvásárolható alkalmi viszonylati jegyet, vagy rendszeres használathoz kocsiba szerelt GPS-es fedélzeti egységet jelent.

A szaktárca még nem foglalkozott az esetleges bevezetés anyagi vonzataival, a javaslatot akkor venné fontolóra, ha tömeges igény mutatkozna rá az autósok részéről. Meghatározott fórumon lehetne tömegesen jelezni – valószínűleg aláírásgyűjtés formájában – az igényt, erre szóba jöhet például a Magyar Autóklub és az Autós Nagykoalíció, vagy akár a Nemzeti Útdíjfizetési Zrt. is.

Elképzelhető lenne egy speciális átmeneti díjtípus is,aminél bizonyos számú autópályázás napjait maga a használó osztaná fel meghatározott időtartamon belül, mint például egy uszodabérletnél – javasolja Ekés.

ORIGO