Belgiumban is minimálbért kell fizetni a kabotázsra

A NiT Hungary belga társszervezete, a Transport en Logistiek Vlaanderen tájékoztatása szerint a Belgiumban végzett kabotázs tevékenység esetén be kell jelenteni mind a munkavállalókat, mind a cégtulajdonosokat a belga hatóságnak a www.limosa.be honlapon.

A kabotázs tevékenységek bejelentését a belga szociális minisztérium QR kóddal ellátott okirattal igazolja vissza.

A bejelentésekhez szükséges előzetes munkáltatói regisztrációs eljárás hasonló a francia minimálbér előírásokhoz; először egy saját fiókot kell létrehozni az alábbi linken: www.socialsecurity.be (A regisztráció során természetes személyt lehet bejelenteni, cégnevet nem fogadnak el!) Az itt kapott azonosító és jelszó használatával nyílik lehetőség az egyes kabotázs tevékenységek előzetes bejelentésére a www.limosa.be felületen.

A NiT Hungary közleményében ígéretet tett, hogy tagjai számára segédanyagot készítenek a regisztráció elvégzésének megkönnyítéséhez.

A kabotázs időtartamára a fuvarozási szektorra vonatkozó belga minimálbért kell megfizetni a munkavállaló részére. A belga kormány honlapján, az alábbi hivatkozás alatt megtalálhatók a minimálbér összegek: www.salairesminimums.be

A minimálbér összege az alábbi táblázat szerint, járműkategóriánként változó mértékű:

Gépjármű-kategória 38 órás hét 39 órás hét
6 napos fizetett kompenzációval
7 tonna raksúlyú jármű gépkocsivezetője 10,8865 euró/óra 10,6075 euró/óra
7–15 tonna raksúlyú jármű gépkocsivezetője 11,1310 euró/óra 10,8455 euró/óra
15 tonnát meghaladó raksúlyú jármű, nyerges szerelvény, veszélyes árut szállító és hűtős jármű gépkocsivezetője 11,5210 euró/óra 11,2250 euró/óra