NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Szlovén kikötőre ad 60 milliárdot a kormány

Hatvanmilliárd forintot ad Magyarország a szlovéniai kikötő bővítésére – erről egyezett meg szlovén kollégájával a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter emellett energetikai együttműködési szerződéseket is kötött.

Szlovénia és Magyarország között a tervek szerint 2020-ra összekapcsolódik a földgáz- és az áramhálózat, amivel a magyar energiaszükséglet új forrásokat nyerhet. A megbeszélés után Karl Erjavec szlovén külügyminiszter hangsúlyozta: „A gázkapcsolati projekt folyamatosan halad, és összeköti Szlovénia és Magyarország gázhálózatát. Ami a Cirkovce–Pince–Hévíz áramhálózatot illeti, szeretnénk minél hamarabb megépíteni. Most még az építési engedélyre várunk. Optimisták vagyunk, és reméljük, hogy minél előbb megépülhet majd.”

Szijjártó Péter elmondta: a kikötőre a nemzetgazdaság fejlesztése miatt van szükség. „Megállapodtunk abban, hogy Magyarország készen áll pénzügyileg is részt venni a fejlesztésben, cserébe azért, hogy magyar vállalatok hosszú távú bérleti szerződésekkel megteremthetik a jelenlétüket a koperi kikötőben, részt vehetnek a vasúti fejlesztésben, a magyar vasúti teherfuvarozó vállalatok pedig részt vehetnek abban a holdingban, amely a beruházás köré épül” – vázolta a külgazdasági és külügyminiszter.

hajozas.hu