A működés nagyobb hatékonyságáért

A működés nagyobb hatékonyságáért

A COSCO SHIPPING vállalatcsoport tagja, az Ocean Rail Logistics S.A. (ORL) valamivel több mint 15 százalékos részesedést szerzett a Rail Cargo Group (RCG) tagvállalatában, a Rail Cargo Terminal – BILK zártkörű részvénytársaságban. Az RCG és az ORL közötti szorosabb kapcsolat mindkét fél számára előnyös lehetőségeket biztosít. Az együttműködés többek között tovább növeli a terminál forgalmát.

Az aláírás jelentőségét méltató beszédében Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár hangsúlyozta: „A magyar kormány alapvető törekvése, hogy a közlekedési hálózatok és logisztikai szolgáltatások fejlesztésével alkalmassá tegye Magyarországot arra, hogy a hazánk földrajzi helyzete által kínált lehetőségeket kézzel fogható előnyökre változtassa”. Rámutatott arra, hogy a kormányzat minden eszközzel erősíteni kívánja hazánk tranzitszerepét, különösen a Távol-Kelet és Európa közötti, egyre növekvő árumennyiséget mozgató árufuvarozásban. Hangsúlyozta, hogy a magyar és közép-európai vasúti infrastruktúra folyamatos fejlődése által vonzóbb szolgáltatási kínálatot alakíthatnak ki az árukat Kína és Európa között fuvarozó vasútlogisztikai vállalkozások, mint amilyen a Rail Cargo Group és az Ocean Rail Logistics.

Az aláírást követően Thomas Kargl, a Rail Cargo Austria AG Igazgatóságának tagja kiemelte, hogy a megállapodásra az RCG eurázsiai stratégiájának mérföldköveként tekint. Emlékeztetett arra, hogy a két társaság hosszú évek óta dolgozik a kölcsönös előnyökön nyugvó stratégiai együttműködés megteremtésén. Az előnyök kiaknázásának garanciáját a budapesti terminálüzemeltető cég felkészültsége és tapasztalata, valamint az európai kikötőket Eurázsia ipari központjaival összekötő nemzetközi logisztikai vállalat széleskörű képességei együttesen garantálják. Az ebből fakadó hatékonyságnövekedésből az RCT – BILK minden ügyfele profitálni fog – hangsúlyozta Thomas Kargl.

Az ORL egy gyorsan fejlődő intermodális operátor, amely már évek óta a terminál fontos ügyfelei közé tartozik, és hosszú távon hozzájárul majd a BILK hatékonyságának növeléséhez. A vállalat többségi tulajdonosa továbbra is az RCG marad. Közép- és Kelet-Európa jelentős logisztikai elosztóközpontja a meglévő ügyfeleit változatlanul kiszolgálja, és örömmel fogadja az új megbízásokat. Az RCG és az ORL közötti szorosabb kapcsolat mindkét fél számára előnyös lehetőségeket biztosít: az ORL vállalat közép- és kelet-európai elosztási szükségleteinek kiszolgálására az RCG 18 országot lefedő, nemzetközi hálózatán keresztül ideális logisztikai megoldásokat biztosít.

 

BILK terminál: Európa stratégiai kombinált fuvarozási fordítókorongja

A Rail Cargo Terminal – BILK Zrt. Magyarország vezető kombinált fuvarozási terminálja. A Budapesti Intermodális Logisztikai Központ (BILK) területén működő terminál fő tevékenysége a kombinált fuvarozási küldemények kezelése, azaz közútról vasútra, illetve vasútról közútra történő átrakása. A terminál 22,3 hektáron terül el, 7×750 méter hosszú és 2×250 méteres rakodóvágánnyal, továbbá egy 50 méteres haváriavágánnyal rendelkezik. A kombinált fuvarozási küldemények mozgatását 2 bakdaru, 9 (6 rakott és 3 üres konténerek mozgatására alkalmas) teleszkópgémes konténerrakodó gép, valamint 2 termináltraktor és 1 termináli félpótkocsi látja el. A hűtőkonténerek kezeléséhez 72 elektromos csatlakozás áll rendelkezésre, továbbá 2 hitelesített hídmérleg segítségével szinte minden mérlegelési igény ellátása biztosított. A vasúti kombinált fuvarozási hálózatot tekintve a Rail Cargo Terminal – BILK Zrt. közvetlen kapcsolatot tart fenn Európa kiemelt jelentőségű tengeri kikötőivel (Hamburg, Bremerhaven, Koper, Rijeka, Pireusz, Halkali) és termináljaival (Neuss, Duisburg, Curtici, Ploiesti) a vasúti operátor partnerei által indított, rendszeresen közlekedő konténervonatok segítségével. A terminál a menetrend szerint közlekedő konténer-irányvonatok mellett az eseti jelleggel indított irányvonatokat és a kocsirakományú kombinált fuvarozási vasúti küldeményeket is kiszolgálja.