NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Okoshajó szolgáltatás indul a Balatonon

Az Antenna Hungária megkezdte IoT hálózatának kiépítését, mely elsőként Budapesten, illetve a Balaton térségében épül ki. Az új hálózat első szolgáltatása a NauBit SmartBoat, mely tavasszal indul a balatoni hajósok számára.

A megoldás lényege, hogy számítógépet szerelnek a szolgáltatást igénybe vevő hajókra, melyhez amellett, hogy maga is tartalmaz szenzorokat, egyéb hajóműszereket is lehet csatlakoztatni. A szenzorok adatait és az egyéb beérkező adatokat az egység feldolgozza, melyeket az IoT hálózaton keresztül központi adatbázisba továbbítja, illetve a hajón Bluetooth kapcsolattal online elérhetővé teszi.

Okostelefonon NauBit applikációval lehet az eszközt üzembe helyezni, illetve az adatait megtekinteni. Több „műszerfal” kialakításból választhat majd a felhasználó, hogy a számára legfontosabb információk jelenjenek meg. Lehet a már beszerelt professzionális hajóműszereket SeaTalk szabványos módon tudják csatlakoztatni, így a beérkező adatok köre jelentősen bővíthető.

A hajóműszerek mellett digitális barométer figyelmeztet a közelgő időjárás-változásra. Kínál útvonaltervezést, akár az útvonal részleteinek elmentését, későbbi visszajátszását is.

A NauBitBox ezenkívül távoli felügyeletre is alkalmas, akkumulátor töltés vezérlésére, mozgás-érzékelésre, akár jelzőfények vagy hűtő bekapcsolására. Lehetőség van MOB („man-over-board”) esemény rögzítésére, a GPS pozíciót tárolja a rendszer és visszavezet, illetve horgonycsúszás-riasztás is beállítható.

Az IoT hálózatra csatlakozással – internet előfizetés nélkül – a hajó adatai online vagy archív módban távolról megtekinthetőek, visszajátszhatók. Weboldalon térképen megjeleníthető a hajó útvonala, pillanatnyi helyzete, illetve a bekapcsolt szenzorok által mért értékek. A sebesség, hajózási irány, giroszkóp és szél adatokkal megjeleníthető a hajó mozgása.

hirado.hu