NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Mi lesz a balatoni kikötőkkel?

Nincs végleges és közös álláspont a Balatoni Hajózási Zrt.-ben tulajdonos Balaton-parti önkormányzatok között arról, hogy a határidejéhez közeledő tőkeemelést milyen feltételekkel hajtsák végre. A kikötővel rendelkező települések két lépcsőben jutottak a Bahart részvényeihez azzal a feltétellel, hogy 2017. októberéig csaknem 1,5 milliárd forintos tőkeemelésben részesítik a céget. A kisebb részvényhányaddal rendelkező települések vezetői szerint a kérdés inkább az, hogy a balatoni fejlesztési csomagban a hajózásra szánt több mint 12 milliárd forintért cserébe szeretne-e az állam tulajdonrészt kérni a cégből.

Nem érte meglepetésként a balatoni hajózási cégben tulajdonos önkormányzatokat az idei tőkeemelés. 2007-ben írták alá a részvényjuttatásról szóló szerződést. Egyszer már kaptak haladékot, most mégsincsenek azonos állásponton. A Bahart vezérigazgatója reméli, hogy ezúttal megfelelő határidőben elvégzik a tőkejutattást.

Kollár József vezérigazgató, Balatoni Hajózási Zrt.:
„Annak idején az állami részvényjuttatás egyik feltétele az olyan tőkejuttatás volt, amelyet az önkormányzatoknak 2012-ig kellett volna végrehajtani. Erre kaptak egy haladékot, 2017 őszén jön el az a dátum, ameddig ezt a tőkejuttatást végre kell hajtani, ez 1,4 milliárd forint. Jelenleg zajlanak a tulajdonosi egyeztetések a témában, egyelőre nem látom, hogy végleges lenne az álláspont. Én abban reménykedem és azt lehet talán előre vetíteni, hogy az önkormányzatok kellően felmérve ennek a súlyát döntenek a tőkejutattatás megfelelő határidőben történő elvégzéséről.”

A legnagyobb részvénycsomaggal Siófok rendelkezik. A város 44,2 százalékot jegyez, így a legnagyobb szavazati aránnyal is rendelkezik. Balatonföldvár 5,4 százalékban tulajdonos, esetükben 76 millió forintos a tőkejuttatás mértéke. Holovits Huba polgármester szerint minden érintett önkormányzat esetében jelentős összegről van szó. A szerződés aláírásakor még más rendszerben működtek az önkormányzatok, mivel normatív rendszeren keresztül kapták a működésükhöz szüksége állami pénzeket.

Holovits Huba polgármester, Balatonföldvár:
„Ez 2013-tól megváltozott, feladatfinanszírozás van, tehát az egész pénzügyi rendszerünk más alapokon nyugszik, mint a szerződés aláírásának időpontjában, talán ez lehet egy olyan érv, amit mi szeretnénk majd képviselni és még egy kis haladékot kérni az államtól, a kormánytól ennek a teljesítésnek a kérdéskörében.”

Az érintett önkormányzatok egy hónapon belül szeretnék lefektetni közös állásfoglalásukat. Ez még egyelőre nincs meg – mondja Balatonföldvár polgármestere. Mindenesetre a múlt év végén elfogadott, 365 milliárd forintos Balaton-fejlesztési keretből kikötőfejlesztésre, új hajók beszerzésére és a Fonyód és Badacsony közöttre tervezett második komp megvalósítására összesen 12 milliárd forintot szán a kormányzat. A polgármesterek szeretnék tisztázni, hogy cserébe az állam kér-e tulajdonrészt a cégből.

A Balaton-parti önkormányzatok a tőkejutatatással kapcsolatos közös állásfoglalásukat ígéretük szerint nagyjából egy hónap múlva fogalmazzák meg.

Somogy Tv