NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

A főváros szolgálatába áll a Sió csatornára átzsilipelt Révfülöp motoros

A Balatoni Hajózási Zrt. újabb vízibuszát búcsúztatta és zsilipelte át a Sió csatornára a nem mindennapi látványos műszaki művelet során.

A kiváltott vízibusz Budapestre kerül a BKV Zrt.-hez és a főváros víziközlekedését szolgálja a továbbiakban. Nettó 24 millióért vették meg a hajót, Nemecz Gábor, a közlekedési vállalat beruházási és műszaki fejlesztési főosztályvezetője elmondta, hogy a jó műszaki állapotban lévő vízibuszon nem terveznek jelentős átalakítást.  A motorost a folyami hajózásnak kell csak megfeleltetni, így szeretnék minél hamarabb munkába állítani.

Az 1963-ban, a Magyar Hajó- és Darugyár Váci Egységében gyártott, 3011-es típusú, Révfülöp nevet viselő vízibuszt a Budapesti Közlekedési Vállalat vásárolta meg a BAHART-tól. A hajó a Sió csatornán, majd a Dunán hajózva érkezik Budapestre, hogy felújítását követően a főváros víziközlekedését szolgálja a továbbiakban.

A hajó 80 fő befogadására alkalmas, 26,5 m hosszú, legnagyobb szélessége 5,3 m. Több évtizedes szolgálata során elsősorban menetrendszerinti hajójáratként üzemelt a Balaton nyugati medencéjében. A hajó új tulajdonosával, a BKV-val idén kezdődtek meg azok a tárgyalások, melyek végül az adásvételt eredményezték. A kedvező időjárási és vízállási körülmények pedig lehetővé tették, hogy a hajó a Sió csatornán keresztül a Dunára kerülhessen. A Révfülöp vízibusz üzembiztonsági és műszaki szempontból is kifogástalan állapotban áll majd szolgálatba a fővárosban, ahol bekapcsolódva a közlekedési és turisztikai kínálatba, még hosszú éveken keresztül biztosíthat színvonalas hajózási lehetőséget az utasoknak.

A hajózási szezon tavalyi kezdetéhez hasonlóan – amikor a teljesen felújított Siófok katamarán ünnepélyes felavatására került sor – ismét új hajót állít szolgálatba a Balatoni Hajózási Zrt.  hajóflotta megújítási programja keretében. A kizárólag saját forrásból újraépített Nemzeti Regatta nevű motorost 2017. április 14-én, nagypénteken bocsátja vízre a BAHART.

A Balatoni Hajózási Zrt. a 2020-ig szóló stratégiájában foglaltaknak megfelelően, az idei évben kiemelt saját beruházások keretében folytatja hajóparkjának megújítását, modernizálását. A BAHART siófoki telephelyén gőzerővel zajlik a Kossuth komp teljeskörű megújítása, mely projektet a főidény kezdetéig fejez be a társaság, amikorra a forgalom növekedése már mindenképpen a 4 komp egyidejű üzemeltetését igényli a révátkeléshez.

hajozas.hu