Elindult a Mosoni-Duna vízszint-visszaállítási projekt

A Mosoni-Duna torkolati szakaszának vízszint-visszaállítását szolgáló projekt elindult, ajánlattételi szakaszban van a kivitelező kiválasztására vonatkozó feltételes közbeszerzési eljárás. – közölte Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára.

Az államtitkár Sallai R. Benedek LMP-s képviselő kérdésére adott tájékoztatást a 2017 júniusa és 2020 decembere között elkészülő, 19,3 milliárd forint támogatási összegű projektről.

A projekt keretében áthelyezik a Mosoni-Duna torkolatát, amit egy kétnyílású, árvízkapu funkcióval is rendelkező vízszintszabályozó műtárggyal és egy egyszerű kialakítású hajózsilippel valósítanak meg.

A torkolati műtárgy árvízkapuként kizárja majd a Duna árhullámait a vízszint visszaállításával, így javítja az árvízvédelmet, és lehetőség nyílik a vizes élőhelyek rehabilitálására. A vízgazdálkodási fejlesztés 8350 hektár területen valósul meg, a beruházás Győr és Vének külterületét érinti.

A nagyprojekt támogatási kérelemének összeállítása megkezdődött, azt várhatóan 2018. második negyedévében nyújtják be az Európai Bizottsághoz – közölte az államtitkár.

hajozas.hu