NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Digitális nyilvántartásba kerülnek a hajó utasok

A tengeri közlekedés biztonságosabbá tételére készül az Európai Unió, aminek részeként a jövőben digitális nyilvántartásba venné a tengerjáró európai személyhajók utasait és személyzetét.

Az ezzel kapcsolatos álláspontot mai brüsszeli ülésén fogadta el a tagállamok gazdasági és pénzügyminisztereit tömörítő tanács (ECOFIN). Az ECOFIN állásfoglalása szerint a személyhajók utasnyilvántartásának digitalizálása azt teszi lehetővé, hogy baleset esetén a kutató- és mentőszolgálatok azonnal hozzáférhessenek a fedélzeten tartózkodó személyek adataihoz.

Így működik majd a rendszer

A tervezett újítás értelmében az adatokat nem a hajózási társaságok tárolják majd, hanem elektronikus formátumban azonnal az illetékes hatóság rendelkezésére fognak állni. A javasolt új szabályok egyúttal azt is előírják, hogy az információk között az utas nevén, születési dátumán, nemén és a vészhelyzet esetén igényelt különleges segítségen túl az utas állampolgárságát is fel kell tüntetni. A nyilvántartásban jelenleg ugyanis nem minden esetben szerepel az állampolgárság, ami megnehezíti az áldozatoknak és hozzátartozóiknak való segítségnyújtást – tették hozzá.

Nem vonatkozik mindenkire

A tájékoztatás szerint a felesleges adminisztratív terhek elkerülése érdekében az ECOFIN mentesíti az irányelv átültetésének kötelezettsége alól azokat a tagállamokat, amelyek nem rendelkeznek tengeri kikötővel, illetve a lobogójuk alatt közlekedő hajóval. A rendelkezés hatályba lépéséhez az ECOFIN és az Európai Parlament egyetértése szükséges, ez utóbbinak viszont előbb még el kell fogadnia álláspontját az ügyben.

hajozas.hu