NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Átadták a Győr-Gönyű országos közforgalmú kikötőt

Németh József, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója a beruházásról elmondta, hogy ötszáz méter hosszan öt függőleges falú hajóállást alakítottak ki, négy ipari vasútvágányt építettek 2,2 kilométeren, utat alakítottak ki 1,5 kilométer hosszan és darupályát építettek. Több mint 620 négyzetméternyi épületet húztak fel, emellett hajószervíz-állást alakítottak ki, ahonnan a kikötő javítási és karbantartási munkálatait is tudják végezni. A Dunából mintegy 140 ezer köbméter iszapot kotortak ki.

Németh József az MTI-nek elmondta, hogy három cég, a Győr-Gönyű Kikötő Zrt., valamint az acélelemekkel dolgozó Thyssenkrupp és a Wuppermann Hungary Kft. használja a kikötőt. A Győr-Gönyű Kikötő Zrt. és a Tyssenkrupp tavaly megközelítőleg 350 ezer tonna forgalmat bonyolított le, az újonnan érkező Wuppermann pedig a tervek szerint évente 500 ezer tonna bejövő és ugyanennyi kimenő forgalmat bonyolít le a kikötőben, elsősorban vízen és vasúton.

Kara Ákos, a fejlesztésért felelős miniszteri biztos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára az MTI-nek elmondta, hogy további cégek betelepülését várják a területre. A Magyar Vagyonkezelő Zrt.-vel már folynak tárgyalások a területek hasznosítására.

MTI