NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Szigorított a hajózási szabályokon az Európai Unió

Szigorította az Európai Unió hétfőn az unión belüli tengeri közlekedésben részt vevő személyhajókra vonatkozó biztonsági szabályokat és követelményeket.

A tájékoztatás szerint a személyhajókon utazók nyilvántartásáról szóló irányelv immár előírja a hajózási társaságok számára a nyilvántartás kötelező digitalizálását, így baleset esetén azonnal a kutató-mentő szolgálatok rendelkezésére állnak az utasok pontos számára vonatkozó adatok és más információk.

Módosították az úgynevezett ro-ro (Roll on – Roll off) komphajók és a gyorsjáratú személyszállító vízi járművek ellenőrzésére vonatkozó szabályokat is, megszüntetve mindazokat az átfedéseket, illetve szabályozási hiányosságokat, amelyek az ilyen típusú hajókra vonatkozó, eltérő tagállami ellenőrzési rendszerek alkalmazásából erednek.

A tájékoztatás szerint a jogszabályok 20 nappal az EU hivatalos lapjában való kihirdetésüket követően lépnek hatályba. A tagállamoknak két év áll rendelkezésükre ahhoz, hogy az új szabályokat a nemzeti jogukba beépítsék.

hajozas.hu