Mire számítsunk a logisztikában 2023-ban?

Mire számítsunk a logisztikában 2023-ban?

A körülöttünk lévő világ folyamatosan változik és átalakul, ez alól a logisztikai ágazat sem lehet kivétel. A felénk irányuló információkat sokszor nehéz követnünk és megértenünk, de ehhez kiváló segítséget nyújtott a Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek Klubja (NLV Klub) és a ChinaCham Hungary szervezésében megrendezésre került Mire számítsunk a logisztikában 2023-ban? című konferencia.

A szakma kiemelkedő képviselői tartottak előadásokat a globális trendekről és hazai kilátásokról, a kialakult gazdasági helyzetről és annak hatásairól. Az előadások sorát Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő kezdte, aki a hazai és világpolitika jelenlegi helyzetét és kilátásait részletezte. Őt követte Török Zoltán vezető elemző a Raiffeisen Banktól, aki előadásában kitért az energiahelyzetre, a gáz- és olajárváltozásokra, a rendkívül magas inflációra és a forint helyzetére. Hegedűs Alexandra, a Robotcenter Innovations Zrt. ügyvezető igazgatója a robotizáció világába vezette be a résztvevőket, és egy mobil robotokról szóló esettanulmányt mutatott be a logisztika területén.

Akik az EKÁER témakört szerették volna tüzetesebben körbejárni, azok számára Sztankó Dániel (Vám-, Adóüzletág igazgató, RSM Hungary Zrt.) előadása mindent kielégítő választ adott, kiegészítve az áfa- és adóváltozásokkal. Egy mindenkit érdeklő, aktuális témáról, az üzemanyagokat érintő kérdésekről Kozma Szabolcs, a MOL logisztikai vezetője tájékoztatta a közönséget. Szó esett a vállalat logisztikai kihívásairól, az üzemanyagválságról, az ársapkáról és a kőolajellátás próbatételeiről.

A LogStar by Biggeorge képviseletében Lippai Rita fejlesztési igazgató tartott előadást Fehér Róberttel (vezérigazgató, 8G Energy) karöltve a jövő logisztikai ingatlanjairól. Megismerkedhettünk a Biggeorge Holding felépítésével, eddig elért eredményeikkel, valamint a fenntartható energia lehetőségeivel és előnyeivel. A környezetvédelmi termékdíj kapcsán a Green Tax Service Kft. termékdíj tanácsadója, Sztruhár Imre a 2023-as évre vonatkozó változásokat mutatta be. Megtudtuk többek között, hogy melyek a termékdíjköteles termékek, ki a termékdíj kötelezett, valamint betekintést nyerhettünk a hulladékgazdálkodást érintő rendeletekbe és tevékenységekbe, illetve jövőjébe a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer tükrében.

Az utolsó előtti előadás során a közúti díjak változásairól beszélt Lajkó Ferenc, a DigiLog Consulting Kft. ügyvezetője. Szó esett a 2022-es makrokörnyezetről (pl.: munkaerőhiány, recessziós félelmek, infláció stb.), a logisztikai trendekről (pl.: gyorsan növekvő költségek, lassuló kereslet, eltűnő ellátásilánc-zavarok stb.), a tavalyi Q3-as közúti fuvarozási árindexről (KFX), valamint logisztikai szakmai tanácsokat kaphattunk a dinamikusan változó piacra vonatkozóan. A konferenciát a Budapest Airport cargo igazgatója, Kossuth József előadása zárta, aki egy légi-áruszállítási körképet vetített elénk. Megismerkedtünk a légi-áruszállítás előnyeivel és jövőbeli lehetőségeivel, a Budapest Airport helyzetével és kapcsolataival és a fővárosi cargo city 2023-ra tervezett bővítéseivel.

A konferencia aktualitását és sikerességét mi sem bizonyítja jobban, minthogy rendkívül hamar elfogytak a szabad helyek, több mint 100 résztvevő kísérte végig az előadás-sorozatot, hiszen egy ilyen évindító esemény remek lehetőséget kínál, hogy a logisztikai szakmában dolgozók betekintést nyerjenek a jövőt formáló változásokba, és időben felkészüljenek, reflektáljanak azokra.

Ha Ön is szeretne bővebb információt szerezni az NLV Klub által szervezett rendezvényekről, látogasson el a www.nlvklub.hu weboldalra, valamint kövesse a Klub facebook oldalát az alábbi linken: https://www.facebook.com/nlvklub