NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Áruszállítás az Egyesült Királyságba 2022 júliusa után: nem lesz változás

Áruszállítás az Egyesült Királyságba 2022 júliusa után: nem lesz változás

A brit kormány idén nem vezeti be az uniós árukra vonatkozó importellenőrzéseket. A kereskedők a jelenlegi gyakorlatnak megfelelően szállíthatják majd az árukat az Európai Unióból Nagy-Britanniába. Az új ellenőrzési rendszer 2022 júliusa helyett 2023 végén lép hatályba.

Ez a folyamat a 2025-ös határstratégia részeként már folyamatban lévő munkára épül, többek között az Egyesült Királyság egységes kereskedelmi ablakára, egy új digitális platformra, amely segít a kereskedőknek abban, hogy könnyebben mozogjanak az áruk világszerte. Célunk egy zökkenőmentes, új „digitális”

határ létrehozása, ahol a technológiák és a valós idejű adatok csökkentik a sorban állást és zökkenőmentessé teszik a kereskedelmet.

A 2021 januárjától életbe lépett, az állatok, állati termékek, növények és növényi termékek legnagyobb kockázatú behozatalára vonatkozó ellenőrzések, valamint a már bevezetett vámellenőrzések továbbra is alkalmazandók lesznek.

Az Egyesült Királyság kormánya elkötelezett amellett, hogy az áruk behozatalának folyamata továbbra is biztonságos és hatékony maradjon, és innovatív új technológiákat fog hasznosítani a jövőbeli folyamatok ésszerűsítése és a súrlódások csökkentése érdekében.

Az uniós árukra vonatkozóan 2022 júliusában NEM vezetik be a következő új ellenőrzéseket:

  • a célállomáson végzett egészségügyi és növény-egészségügyi (SPS) ellenőrzéseket mégsem a határállomásokon fogják elvégezni;
  • nem lesz szükség biztonsági nyilatkozatokra az uniós behozatal esetén;
  • nem lesz szükség egészségügyi igazolásra az SPS-behozatalok esetében;
  • nem lép életbe az SPS-áruk határellenőrzési pontokon (BCP-ken) történő bemutatására vonatkozó követelmény;
  • nem lépnek életbe a hűtött húsok EU-ból történő behozatalára vonatkozó tilalmak és korlátozások.