Szárnyashajót javított az Aeroplex

Szárnyashajót javított az Aeroplex

Az Aeroplex sietett a MAHART segítségére egy olyan különleges együttműködésben, amelyben a repülőgép-karbantartó cég két szárnyashajó javításában vett részt, repülőgépiparból hozott technológiával. Az Aeroplex szakemberei számára – bár Airbus és Boeing repülőgépek javítására specializálódtak – a hajótestek javítása sem jelentett kihívást.

Különleges munkát hajtottak végre az Aeroplex szakemberei. A repülőgép-karbantartó cég fémszerkezet-javító specialistái ezúttal nem légi, hanem vízen úszó járművek reparálásában vettek részt. A hajók – bár nevében szárnyas, a MAHART PassNave BÍBIC I és BÍBIC II névre keresztelt szárnyashajói – ugyan nem repülnek, azonban szerkezeti felépítésük nagyon hasonlít a repülőgépgyártásban alkalmazott megoldásokhoz. A javítási munkához ezért a légijármű-karbantartásban régiós éllovasnak számító Aeroplex Kft. bizonyult a legalkalmasabbnak.

Kicsit sem túlzás, hogy az Aeroplex szerkezetjavítói a hajótestet repülőgépes technológiával javították meg: ugyanezt a módszert alkalmazzák a hangárakban álló repülőgépek karbantartása során is. A legismertebb Airbus és Boeing gépek szerelésére szakosodott Aeroplex évente több száz hasonló munkát végez el, gyakran olyan feladatokat is, amit a világon nem sok helyen tudnak elvállalni.

Keresztes-Tóth Norbert, az Aeroplex Kft. hangárkarbantartási vezetője elmondta: „Repülőgép-karbantartó cégként sosem riadtunk vissza a különleges megbízásoktól sem. A szakembergárdánk világszínvonalú munkát végez, amit ügyfeleink nagyra értékelnek, ezért évente több olyan speciális javítást is elvégzünk, amire máshol nem képesek, a mi munkatársaink viszont igen. Nagy örömmel fogadtuk a MAHART PassNave felkérését, ami jól mutatja a magyar vállalatok és magyar szakemberek példás összefogását.”

Az Aeroplex által végzett javítás csak egy kis része a MAHART komplett hajófelújítási projektjének, mégis nagyban hozzájárul, hogy a szárnyashajók továbbra is megbízhatóan és élményteljesen szolgálják ki a dunai utasforgalmat.