Üzembiztos zöld megoldás

A tehergépjárművek fejlesztői – igazodva az egyre szigorodó környezetvédelmi előírásokhoz, amelyek nemcsak a károsanyag-kibocsátás, hanem főleg városi környezetben a zajcsökkentés területén is egyre markánsabban jelentkeznek – számos új megoldással rukkoltak elő az elmúlt években. Többféleképpen teljesíthetőek a szigorodó kritériumok, így ma már a gyártók palettáján találhatóak csendes üzemű dízel, gázüzemű, tisztán elektromos hajtású és természetesen hibrid üzemű, jellemzően disztribúciós feladatokra készített járművek.

Próbaút a Scania G320 Hybriddel

A svéd Scania sem marad le ezekben a fejlesztésekben, gázüzemű járműveik mellett a hibrid hajtás sem idegen az északi gyártónak. Olyannyira nem, hogy idén áprilisban a szaksajtó egy párhuzamos hibrid elrendezésű, áruterítő feladatokra fejlesztett járművet próbálhatott ki. A párhuzamos elrendezés lényege, hogy a hagyományos dízelmotor és a hajtást segítő villanymotor közvetlen összeköttetésben van a jármű sebességváltójával és ezen keresztül a hajtáslánccal.

A svédekre jellemző az egyszerű, de hatékony megoldások keresése, és ez a megállapítás különösen igaz a Scaniára. Ennek a járműnek az alapja egy szériában gyártott, 26 tonnás, jelen esetben a fordulást-manőverezést segítő, kormányzott C-tengellyel ellátott, háromtengelyes, szóló tehergépjármű, amelyet kisebb átalakításokkal tettek hibriddé. A motor és a sebességváltó közé, a tengelykapcsoló elé egy generátorként is funkcionáló, 174 lóerő és 1050 Nm legnagyobb nyomaték leadására képes elektromotor került. A jármű bal oldalán, az alváz alatt kapott helyet a lítiumion-akkumulátoros pakk 4,8 kWh teljesítménnyel. Mindezt egy klímarendszer egészíti ki, szintén az alvázra szerelve, amely az akkumulátorok szűk üzemihőmérséklet-intervallumát hivatott biztosítani. Ezzel a kiegészítéssel együtt, az alapból 26 tonnás jármű össz-gördülőtömege 27 tonnára emelkedett, a terhelhetőség viszont nem változott.

További eltérés a hagyományos dízelüzemű járműhöz képest, hogy a szervokormány elektromos működtetésű, de a légsűrítőt továbbra is a 320 lóerős, 9 literes, 5 hengeres, 1600 Nm csúcsnyomaték leadására képes Euro6-os dízelmotor hajtja. A sebességváltó a jól bevált 12 fokozatú OptiCruise egység, amely teljesen automatizált. A jármű egyéb elektromos fogyasztóinak áramellátását hagyományos 24 voltos rendszer biztosítja.

A fentiekből is látszik, hogy minimális átalakítás és némi súlytöbblet árán szériában gyártott hibrid jármű készül a Scaniánál, ez a kivitel két- és háromtengelyes elrendezéssel rendelhető a palettáról. A legkisebb G fülke továbbra is a korábbi modellsorozatból való, a jól bevált belső elrendezéssel, műszerekkel és enteriőrrel. A tesztre rendelkezésre bocsátott G320-as alvázára egy dobozos, emelőhátfallal ellátott felépítmény került. Mivel a hibridhajtás kiegészítő berendezései – az akkumulátorpakk és az azt hűtő-fűtő berendezés – az alváz alsó részén kapnak helyet, a felépítményezést semmi sem korlátozza, annak lehetőségei megegyeznek a csak dízelmotorral hajtott hasonló kivitelekkel.

A műszaki átalakítás mellett egy rendkívül összetett hajtáslánc-vezérlő program irányítja a dízel és a villanymotor működését. A beépített villanymotor a terepviszonyoktól függően segíti az elindulást és a haladást is. Ennek köszönhetően mindig optimális menetüzem állítható elő úgy, hogy a hagyományos erőforrás a lehető legkevesebb üzemanyag-fogyasztás és károsanyag-kibocsátás mellett működjön. Így előfordulhat az, hogy a jármű csak elektromos motorral mozog, vagy rásegít a dízelmotornak, bizonyos esetekben pedig csak a dízel hajtja a járművet. Ezek a hajtási módok manuálisan is kiválaszthatóak a műszerfalon, az adott pillanatban felmerülő felhasználói igénynek megfelelően.

A meglehetősen kisméretű akkumulátorpakk teljes feltöltésnél 5–6 kilométer megtételét képes biztosítani csak a csendes villanymotorral. Egy terítőfeladatnál, ahol gyakorta kell megállni és újra elindulni, vagy a városi forgalomban araszolva, esetleg telephelyi mozgásoknál a dízelmotornak be sem kell indulnia. A vezérlőszoftvert úgy programozták, hogy a jármű mozgási energiájának maximális kihasználásával töltsön vissza energiát az akkumulátorokba. Így lejtőn haladás közben, fékezések alkalmával az egyébként kárba vesző mozgási energia elektromos energiává alakul, és így tárolható az akkumulátorokban. Ez a kialakítás rendkívül kedvező üzemeltetési körülményeket teremt. Felhasználási módtól függően 20–30 százalék üzemanyag is megtakarítható, ugyanígy a károsanyag-kibocsátás is csökkenthető.

A jármű vezetése semmilyen különleges tudást nem igényel. A gyakorlatban ugyanúgy működik, mint egy hétköznapi tehergépjármű. A legkisebb G nappali fülkében mindössze két ülőhely található, a motorsátor az alacsony fülkekialakítás miatt magasan van. Ennek viszont óriási előnye, hogy a gyakori ki- és beszállásokat feltételező felhasználási mód mellett a gépkocsivezetőnek mindössze két alacsony lépcsőfokot kell megmásznia ahhoz, hogy elérje a vezetőülést. Eltérés, hogy a gyújtás ráadása után halk zúgással bekapcsol a kormányszervót üzemeltető elektromotor, és a műszerfal színes kijelzőjén egy töltöttségjelző is látható. A középkonzolon kapott helyet a tolatókamera képernyője, és itt választható ki manuálisan a haladási üzemmód is egy háromállású billenőkapcsoló segítségével. Emellett a jármű start-stop rendszere is itt kapcsolható. A jármű futása csendes, elektromos üzemben különösen, a vezető kényelméről a kiváló ülés mellett a légrugókon nyugvó vezetőfülke gondoskodik.

A sebességváltó D állásba helyezése után a gázpedál lenyomására szinte minden esetben – a kellő töltöttség megléte mellett – a villanymotor indítja el a járművet, és a domborzati viszonyoktól, valamint a terheléstől függően indul be a dízel, és segít nagyobb sebességnél hajtani a járművet. Hosszan tartó lejtőknél a dízel lekapcsol, a lassításban az ilyenkor generátorként üzemelő elektromotor segít, visszatáplálva energiát az akkumulátorokba. Ha a légfékrendszerben a nyomás az alsó határt közelíti, a dízelmotor akkor is bekapcsol.

Ez a fajta párhuzamos hibrid kialakítás rendkívül egyszerű, üzembiztos megoldás, amely aránylag magas hatékonysággal működik. A Scania G hibrid előnye, hogy egy meglévő, szériában gyártott típus egészül ki az elektromos hajtásrendszerrel, így bekerülési árát tekintve sem elérhetetlen, terhelhetősége és a felépítményezhetősége megegyezik az alapmodellel. Városi környezetben, áruterítésre, rövidtávon sok megállással járó fuvarútvonalakon rendkívül hasznos társ lehet ez a hibrid jármű.

Alföldy Miklós

A cikk a NavigátorVilág 2017. májusi számában jelent meg.