NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Sürgős esetek ellátása és telemedicina az InspiroMed Légzésközpont és Alvásklinikán

Sürgős esetek ellátása és telemedicina az InspiroMed Légzésközpont és Alvásklinikán

Hazánkban március 16-án gyakorlatilag leállt a járóbeteg szakellátás, a koronavírus-járvány miatt az egészségügyben általános kapacitáshiány alakult ki. Ebben a krízishelyzetben joggal számíthatunk arra, hogy sokan nem jutnak megfelelő ellátáshoz. Ezért különösen fontos, hogy ahol lehetséges, fenntartsuk az orvosi ellátást és minél szélesebb körben tájékoztassuk honfitársainkat az elérhető orvosi ellátások lehetőségéről. Az InspiroMed Légzésközpont és Alvásklinika megfelelő felkészültség mellett, folyamatosan fenntartja a betegek ellátását.

Dr. Kásler Miklós, emberi erőforrások minisztere rendelkezése szerint „a 2020.03.16-tól tervezett egészségügyi ellátása csak akkor kerül elvégzésre, ha arra sürgős szükség miatt (életveszély vagy tartós egészségkárosodás elkerülése érdekében) kerül sor.”

A rendelkezés értelmében gyakorlatilag Magyarországon leállt a járóbeteg szakellátás, és a fekvőbeteg ellátás jelentős része. A döntés oka a járvány megfékezése, az egészségügyi dolgozók és a betegek védelme, a járványügyi védekezésre mozgósítható kapacitások növelése. Ugyanakkor ez az intézkedés számos egyéb esetben komoly problémákat okozhat. Akik a várólisták miatt már hónapok óta vártak egy-egy vizsgálatra, vagy éppen most lenne szükségük rá, jelenleg nem tudnak és vélhetően hosszabb ideig nem fognak tudni panaszukkal orvoshoz fordulni. Nincs alkalmazható protokoll sem arra nézve hogy ki, hol és hogyan fogja majd eldönteni az adott esetről, hogy „életveszély vagy tartós egészségkárosodás elkerülése érdekében” szükség van-e az ellátásra. Márpedig az ilyen esetek sokszor nem tűrnek halasztást.

Szakemberek szerint azonban a védekezési folyamat neheze még előttünk áll. A becslések nem túl optimisták, járványtani modellek szerint, a sürgős ellátást igénylő koronavírus-esetek száma április közepén fogja meghaladni a rendelkezésre álló intenzív ápolásra alkalmas férőhelyek számát.

Mindezek miatt különösen fontosnak érezzük, hogy az InspiroMed Légzésközpont és Alvásklinika fenntartsa működését és a el tudja látni azokat a betegeket, akik esetében az ellátás nem halasztható el bizonytalan ideig.

Tüdőgyógyászati szakellátásunk akut légúti tünetek, vagy krónikus légúti betegségekből adódó rosszullétek esetén biztosít ellátást, alvásbetegségekből adódó sürgős esetekben otthoni diagnosztikai műszerekkel állunk rendelkezésre.

„Pácienseink és munkatársaink biztonságát szem előtt tartva, a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetre felkészültünk, a hatósági iránymutatások alapján a szükséges higiénés és ellátási protokollokat kidolgoztuk, munkánkat ezen szigorú szabályok szerint végezzük. Pácienseinket előzetes, telefonos kikérdezés, majd a belépést megelőző gyors állapotfelmérés után fogadjuk, belépéskor kézfertőtlenítőt, szükség esetén maszkot, kesztyűt biztosítunk. A betegút során a páciensek nem találkoznak egymással, szükség esetén az elkülönítés is megoldható.” – mondta el Dr. Várdi Katalin tüdőgyógyász, somnológus, légzésrehabilitátor főorvos, az InspiroMed orvosigazgatója.

A kialakult körülményekhez alkalmazkodva, a lehető legrövidebb idő alatt új ellátási formákat vezettük be. Telemedicina szolgáltatásaink a tüdőgyógyászat, az alvásmedicina, a pszichológia, a gyógytorna és a táplálkozási tanácsadás szakterületeken kiterjednek a telefonos és Skype távkonzultációra, távgondozási csomagokra, távdiagnosztikai lehetőségekre egyaránt.A gyógyszerek felírását (e-recept) és szakorvosi javaslat-igényeket személyes megjelenés nélkül, elektronikus úton kezeljük.

További információk:
Gábor Tamás
tamas.gabor@inspiromed.hu
+36 30 97 19 333
www.inspiromed.hu