NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Az újgenerációs tachográfok

Az újgenerációs tachográfok

A fenti címmel megtartott előadásában Kreskay Gábor, az AETRControl értékesítési vezetője egy olyan innovációt mutatott be a KözútVilág Expón, amely lehetővé teszi az úton lévő gépjárművezetőnek, hogy könnyebben és biztonságosabban be tudja tartani a vezetési és pihenőidőket, a munkáltatónak pedig lehetőséget nyújt mindennek nyomon követésére, ellenőrzésére.

A rendszer felhőalapon működik, telefonnal és számítógéppel is fel lehet tölteni az adatokat, amelyek megtekinthetők webes felületen felhasználónév és jelszó megadása után. Havonta közel 40 ezer járművezető adatait kezeli a rendszer, amelynek létrehozásával az volt az AETRControl célja, hogy a meglévő kiértékelő rendszereknél pontosabb információkat tudjanak szolgáltatni ügyfeleiknek egyebek mellett a jogszabályokban előírt adminisztráció teljesítése, szabálysértési jegyzőkönyvek és munkaidő-nyilvántartások elkészítése vonatkozásában, pluszmunkaerő bevonása nélkül, hangoztatta Kreskay Gábor. Az online kiértékelő-rendszer a hagyományos tachográfot használók számára is előnyökkel jár: az innovatív megoldás lényege, hogy egy korong adatainak a feldolgozása nem tart tovább egy percnél.

A rendszer fontos eleme a fuvarozói költségek lefaragása, ami a bírságmértékek csökkentését is jelenti. Az értékesítési vezető elmondta: a speciális jogszabályokat is tudják kezelni, eldöntve az adott büntetésről, hogy azt jogosan vagy épp jogtalanul szabta-e ki a hatóság. Az utóbbi esetben, a jogszabályi háttér biztos ismeretével felvértezve teljes mellszélességgel kiállnak a cég mellett, és szükség esetén a fellebbezést is végigviszik.

Két adatbeviteli lehetőség közül választhatnak az ügyfeleik. Az egyik, hogy a cég weboldalára belépve, az esetleg már meglévő eszközzel töltenek fel adatokat, akár egyszerre ezret is. A rendszer három másodpercenként feldolgoz egy adatot, elkészíti a járművezető komplex kiértékelését. A másik lehetőség a járművezetőikártya-olvasás egy számítógéphez vagy telefonhoz csatlakoztatott minikészülék segítségével, bárhol is járjon Európában a sofőr.

Tachográfolvasásra is képes a rendszer, amihez saját hardvereszközt fejlesztett a cég. Szintén mobiltelefonos applikációt kell letölteni hozzá, és az eszköz bluetooth-kapcsolaton keresztül adja át a telefonnak a menetíróból kinyert adatokat. Ezt jelenleg még nem lehet távolról vezérelni, ezért az üzembentartói kártyának a helyszínen kell lenni, hívta fel a figyelmet Kreskay Gábor. Hozzátette: az AETRControl már kiépítette a kapcsolatokat azokkal a cégekkel is, amelyeknek a műholdas flottakövető rendszerei alkalmasak arra, hogy a tachográfból automatikusan letöltsék az adatokat.