Organikus és inorganikus növekedésnek köszönhető kiváló éves dinamika

Európa vezető vállalata a komplett rakományok (FTL) fuvarozásának piacán november közepén ismertette az idei III. negyedévének pénzügyi eredményeit.

Az árbevétel a III. negyedévben az előző év azonos időszakához képest 23 százalékkal, 182 millió euróra nőtt, az organikus bővülésnek és a felvásárlásoknak köszönhetően. A nemzetközi fuvarozási üzletág bevétele a jobb árazási környezet és a lengyelországi Link felvásárlása révén 23 százalékkal emelkedett. A regionális szerződéses logisztika bevétele továbbra is erőteljesen, 30 százalékkal bővült a tavalyi évhez képest.

Az előző év azonos időszakával összevetve a csoport rendszeres EBITDA-ja 20 százalékkal többet, 25 millió eurót tett ki. A nemzetközi árufuvarozási szegmensben a rendszeres EBITDA 28 százalékkal nőtt, ebből 12 százalékpont a Link felvásárlásának tudható be, 16 százalékpont pedig a szerves növekedésnek és az üzemanyag-megtakarítás több, mint 3 százalékos javulása miatt javuló hatékonyságnak köszönhető. A regionális szerződéses logisztika üzletágban az EBITDA a kedvező fő tendenciák fennmaradása mellett 8 százalékkal emelkedett. A rendszeres EBIT a III. negyedévben 30 százalékkal, 10 millió euróra bővült.

A rendszeres nettó eredmény a tavalyi év azonos időszakához képest 8 százalékot növekedve 6,2 millió eurót ért el, míg a III. negyedévi EPS 29 százalékot emelkedve 0,34 euró lett. A nettó tőkeáttételi arány a Link adósságának konszolidálása miatt átmenetileg a rendszeres EBITDA 3,4-szeresére emelkedett, a szabad cash flow pedig 39 millió euró volt.

A flotta mérete az előző év azonos időszakához képest 17 százalékkal bővült.

Lajkó Ferenc, a Waberer’s International Nyrt.  vezérigazgatója elmondta: „A III. negyedévi teljesítményünk ismét megmutatta, hogy a sikeres növekedési stratégiánk alapján teljesíteni tudjuk a céljainkat. A folyamatos terjeszkedés az organikus és inorganikus tényezők kiegyensúlyozott kombinációján alapult, ezt a pénzügyi adataink a bevételtől egészen a nettó eredményig bezárólag igazolják. Az organikus tényezők tekintetében óvatos áremelési stratégiát követve sikeresen megőriztük a nyereségességünket, mivel a korábban közölt rövid távú piaci kilátásaink beigazolódtak. Emellett a méretgazdaságosságra és az innovációra alapozó hatékonyságunkon tovább javítottunk az olyan kulcsfontosságú mérőszámok tökéletesítése érdekében, mint az üzemanyag-fogyasztás.

Mindeközben a társaság a hosszabb távú lehetőségeit is igyekszik feltérképezni. Egy önvezető kamionok konvojával (platooning) éles forgalomban, szeptemberben lebonyolított sikeres tesztelést követően az egyik kamiongyártó partnerükkel fontos mérföldkőhöz értek. Törekszenek a vállalkozás PLATÓ hatékonyságának növelésére, és a legfrissebb technológiákat igénybe véve próbálnak ügyfeleik számára optimális megoldásokkal, tulajdonosaik számára kedvező eredményekkel előállni.

Tevékenységük lehetséges fejlesztési irányait tekintve folytatják a szomszédos országokban működő potenciális akvizíciós célpontok értékelését is. A regionális logisztikai portfóliójukba jól illeszkedő potenciálokat keresik, amelyek lehetővé teszik, hogy multinacionális ügyfeleik kéréseinek megfelelő logisztikai szolgáltatásokat nyújthassanak a tágabb működési területükön is.

A cikk a NavigátorVilág 2017. novemberi számában jelent meg.