Koronavírus-oltás konténerekből?

Koronavírus-oltás konténerekből?

Amikor világszerte elindul a tömeges oltás, akkor az minden bizonnyal kihívás elé fogja állítani a nemzetközi áruszállítást. Az oltóanyag ráadásul speciális szállítmány, hiszen nemcsak szállítás, hanem tárolás közben is hűtést igényel. A L&R Kältetechnik elképzelte, hogyan lehetne a lehető leggyorsabban végrehajtani ezt a műveletet, adta hírül a logisticbusiness.com.

A német cég kifejlesztett egy olyan konténert, amelyben egyszerre több millió vakcina szállítható legalább -80°C hőmérsékleten. A koncepció szerint lenne benne egy mélyhűtőként funkcionáló raktár, illetve egy előhűtő helység, a szabványos 20’ és 40’ konténerekből kialakíthatóan. Az oltóanyagok megfelelő biztonsága érdekében 2 körös levegőhűtéses rendszerre van szükség, hogy ha az egyik rendszer felmondaná a szolgálatot, akkor a másik a helyébe tudna lépni.

A konténerek belsejét teljes mértében a vevői igényekhez lehet igazítani: a paletták helyén különféle méretű kriogén polcok alakíthatók ki, választhatóan pedig a padló rozsdamentes acélból is készülhet az egészségügyi előírások teljesítése érdekében. A Siemens PLC által fejlesztett érintőképernyőn keresztül a felhasználó a konténer teljes működését felügyelheti. A távoli hozzáférés és a GPS alapú nyomon követés nagy értékű szállítmány lévén szintén alapfelszerelés.