NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Növekvő verseny Európa útjain

Az egyedi fejlesztésű közlekedésinformatikai megoldásokat fejlesztő WebEye International Európa 14 országában forgalmazza és építi be kereskedelmi járművekbe termékeit. Idén a közép-kelet-európai piacokon számolnak jelentős további fejlődéssel. A technológia területén többek között a mobilos fejlesztésekre koncentrálnak, a piacon az értéknövelt szolgáltatásokban látják a növekedési lehetőséget.

A logisztikai iparágon belül a telematikai piac fejlődik a legdinamikusabban. A fuvarozók és logisztikai szolgáltató cégek a gépjárműállományaik fejlesztése mellett mára az informatikai megoldások, így helymeghatározó és elemző rendszerek használata nélkül nem tudnak talpon maradni a nagyon erős piaci versenyben. Az igények és kihívások egyik legfőbb mutatója, hogy az elmúlt három évben megduplázódott a flottákra vonatkozó adatmenedzsment iránti igény.

A változások hátterében a tudatosabb vállalati döntési mechanizmus és az egyre komplexebb igények állnak, mint például a kiszállítási határidők pontosabb betartása és a biztonságot szavatoló megoldások szükségessége, a nyereségesség növelése. A piac pedig óriási, az Európai Unióban 2015-ben közel 39 millió kereskedelmi járművet regisztráltak, amelyből már 5,3 millióban használtak flottamenedzsment rendszereket. Rohamléptékű fejlődést prognosztizálnak a szakértők, amelynek köszönhetően a telematikai eszközök végpontszámában évenként 15 százalékos növekedés várható.

2016 NÖVEKEDÉSI TENDENCIÁI SZÁMOKBAN

A WebEye International tavaly szinte az összes leányvállalatánál jelentős bővülést ért el, így a cégcsoport árbevétele a 2015-ös 7,4 milliárd forint után 2016-ban várhatóan meghaladja a 8,2 milliárd forintot. A leginkább dinamikusan fejlődő leányvállalatok már az elmúlt évben is kimagasló kétszámjegyű fejlődést hoztak, így Bulgária 52 százalékos forgalomnövekedéssel, Portugália 45, míg Lengyelország 24 százalékkal haladta meg az előző éve forgalmát.

Természetesen a Magyarországon piacvezető vállalat itthon is jelentős sikereket ért el, többek között az év végén bejelentett üzleti sikerüknek köszönhetően. A Waberer’s-Szemerey Logisztikai Kft. és a WebEye közös projektjének értéke meghaladja a 400 millió forintot, így Magyarország legnagyobb nem-állami, közúti áruszállításhoz kötődő telematikai fejlesztése valósul meg ez év közepéig. A bevezetés után a belföldi közúti áruszállítást körülbelül 70 százalékban már olyan járművek végzik az FMCG-szektorban, amelyekben WebEye eszközök támogatják a szállítási folyamatokat.

A WebEye International tíz éve nyitotta meg első külföldi irodáját Romániában, mára a kontinens legnagyobb lefedettségű hálózatával rendelkezik a telematika piacán. „A WebEye eddigi töretlen fejlődése nagyban köszönhető a piac fokozatos bővülésének, amely előreláthatóan 2017-ben sem fog csillapodni. Fő üzleti célkitűzésünk a cégcsoport bővítése nemzetközi viszonylatban, amelynek része egy újabb lengyelországi iroda megnyitása. A meglévő hálózatunk további erősítésének részeként a további földrajzi terjeszkedés megalapozása szerepel Délkelet- és Nyugat-Európában egyaránt. A vállalat magyarországi központjában egyesíti a tíz év alatt felhalmozott nemzetközi szaktudást, ahonnan egyre nagyobb támogatást tud nyújtani a külföldi leányvállalatainak. Ennek a támogatásnak köszönhetően 2014 óta számos jelentős fuvarozó- és logisztikai céget köszönthettünk ügyfeleink között, ezáltal több mint 14 százalékkal nőtt a  vállalatcsoport exportbevételeinek aránya. A jelenlegi tervek szerint a WebEye International árbevétele 2017-ben már 51 százalékban fog a külföldi leányvállalataitól érkezni” – mondta el Németh Pál, a WebEye International ügyvezetője. „Technológiai oldalról a mobil megoldásokra és integrációs fejlesztésekre helyezünk nagyobb hangsúlyt ebben az évben, ezzel is kielégítve az ügyfeleink felől érkező elvárásokat” – fűzte hozzá.

A cikk a NavigátorVilág 2017. január-februári számában jelent meg.