KözútVilág Expo konferencia és kiállítás

Minden egy helyen, amit tudni akartál a logisztikáról

Minden egy helyen, amit tudni akartál a logisztikáról

Az esztergomi Grand Hotelben immár 16. alkalommal rendezték meg a Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek Konferenciáját, ahol izgalmas, szakmai tartalmakkal teli előadásokkal, workshopokkal gazdagíthatták tudásukat a résztvevők. A rendezvényen – amely idén a CATCH 2022 nevet kapta – a vendégek elmerülhettek a logisztika világában, kezdve a raktári megoldásoktól egészen az automata robotokig.

Az esemény első napján a klubtagok már szinte barátként köszöntötték egymást a VIP Night keretében, ahol egy gazdasági kerekasztal-beszélgetéssel nyitották meg a rendezvényt. Pletser Tamás olaj- és gázpiaci elemző (Erste Bank Hungary Zrt.), Török Zoltán vezető elemző (Raiffeisen Bank Zrt.), Madár István szenior elemző (Portfolio) és Várkonyi Gábor autóipari szakértő az ellátási láncokat érintő problémákat vesézte ki, illetve az energiaválság és infláció okozta kihívásokat vették górcső alá. A folytatásban a hazai és világpolitikai környezetre is kitekintést tettek Németh Ákos kormányzati és közkapcsolatok szakértővel és Nógrádi György biztonságpolitikai szakértővel.

A második napon is számos inspiráló előadás tanúja lehetett a hallgatóság. Szabó Zoltán, az NLV Klub elnöke, a Ghibli Cégcsoport alapító-tulajdonosa köszöntötte a jelenlévőket, majd egy kerek-asztal-beszélgetés keretében Smid Éva value stream vezető (Robert Bosch Elektronika Kft.), Kovács István logisztikai vezető (Joyson Safety Systems Hungary Kft.) és Verbóczki Tamás országos vámmenedzser (Harman Becker Gépkocsirendszer Gyártó Kft.) főként a munkaerőhiányra és -megtartásra fókuszálva osztotta meg nagyvállalati tapasztalatait a közönséggel.

A digitalizáció, a technológia fejlődése elengedhetetlen része a logisztikát érintő fejlesztéseknek is, amelynek biztos alapját képezheti az ötödik generációs világhálózat (5G). Az ügyfélre dedikált rendszer hátteréről Papp Dávid, a Vodafone Magyarország Zrt. nagyvállalati értékesítési- és marketingigazgatója beszélt, majd őt követte dr. Tálosi Ádám, az East-West Intermodális Logisztikai Zrt. igazgatósági tagja, aki a gyakorlati bevezetést ismertette az East-West Gate intermodális logisztikai terminálnál.

A konferencián egy rendkívül izgalmas és érdekes leleplezésre is sor került. Néhány lelkes és elhivatott klubtag elhatározta, hogy megváltoztatja a logisztika jövőjét. Ennek eszközéül egy társasjátékot hívtak életre, ami a PROFI-T-ABILITY nevet kapta. Céljuk a fiatalság arra való motiválása, hogy bátran válasszák hivatásukként a logisztikai szakmát.

Gubicza Gábor, a Robotcenter Innovations Zrt. fejlesztési vezetője a hibrid önvezető logisztikai robotokról tartotta meg előadását, bemutatva az AGV és AMR mobil robotokat. Az automata komissiózás témakörét Zahornitzky Tamás, a Gamma Digital Kft. értékesítési vezetője és Kádár Botond, az EPIC InnoLabs ügyvezető igazgatója járta körbe. „Lépj szintet! Az EHS sem akadály!” címmel tartott előadást Pári Róbert, a QLM Logistics Solutions Kft. ügyvezető igazgatója. A GITAapp alkalmazás részleteibe Hamza Zoltán projektvezető vezette be az érdeklődőket, akivel az applikáció egy éles működési folyamatát is végigkövethették a résztvevők.

A délutáni program során is informatív előadásokkal gazdagodhattak az érdeklődők. Kossuth József, a Budapest Airport Zrt. cargovezetője, Fábián Zoltán, a Mahart Container Center Kft. ügyvezető igazgatója, Lajkó Ferenc, a DigiLog Consulting Kft. ügyvezetője és Bicsak Tamás, a Ghibli Kft. tengerentúli szállítmányozási igazgatója a logisztikai szektort érintő kihívásokról és változásokról folytatott eszmecserét, kitérve többek között a megnövekedett kapacitásigényre, a beszerzési nehézségekre és a munkaerőhiányra.

A workshopokon is számos innovatív megoldással találkozhattak a résztvevők. Barathi Tamás, a Blue Colibri International Kft. ügyvezetője egy vállalati kommunikációs rendszert ajánlott, amelynek segítségével a raktáros kollégák és az irodai dolgozók is könnyedén csatlakozni tudnak a cég kommunikációjának körforgásába. Ellenrieder Gergely, az Aeriu Smart Solutions Kft. ügyvezetője és Kalmár Balázs, az SMR Automotive Hungary logisztikai igazgatója a legkorszerűbb drónos készletellenőrzés rejtelmeibe kalauzolta el a résztvevőket. Baranyi László és Punk György a Lead Partner Kft. képviseletében a „Rés a pajzson, avagy új világ, új kockázatok” című előadással tették színesebbé a programot.

Nagy érdeklődés övezte az FMCG kerekasztal-beszélgetést, amelynek középpontjában a fenntarthatóság, a vásárlói igények és a kapacitások minél előnyösebb kihasználtsága, valamint a digitalizáció állt. Ezekről mondta el véleményét és tapasztalatait Keresztes-Nagy Krisztina, az Unilever Magyarország Kft. vevőszolgálati és logisztikai vezetője, Rácz Gábor, a Tesco-Global Zrt. logisztikai vezetője és Krázli Zoltán, a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. implementációs vezetője.

A rendkívül eseménydús nap zárásaként a Gasztroest keretében gálavacsorával és egyéb szórakoztatóprogrammal készültek a szervezők.

A konferencia az utolsó napra is tartogatott izgalmas prezentációkat. Kezdésként az idén már IX. alkalommal megrendezett Logisztikai Csapatbajnokság döntős csapatai mutatták be esettanulmányaikat (ld. keretben. A szerk.), majd az automatizálás témakörében Bakos Dániel a tanacsadas.online képviseletében egy irodai felhasználásra szánt, automatizált robot munkatárs előnyeit ismertette. Harmat Eszter, a LeasePlan Hungária Zrt. kereskedelmi igazgatója az elektromobilitást mint a logisztika új korszakát mutatta be az érdeklődőknek. Az ipari ellátási válság okozta helyzetről Szakolczai József, az Integráció Kft. ügyvezetője számolt be. Szimeiszter Sándor, a JYSK country managere a cég világszínvonalú fejlesztéséről, az ecseri regionális logisztikai központ építéséről tartott előadást. A nap zárásaként Pál Ferenc római katolikus pap és mentálhigiénés szakember látta el a résztvevőket olyan életvezetési tanácsokkal, amelyek segítségül szolgálhatnak az élet „megoldhatatlan helyzeteiben”.

A háromnapos rendezvény után mindenki feltöltődve, rengeteg hasznos információval, innovációval és megannyi új üzleti ismeretséggel távozhatott, hiszen a hangulatos helyszínen számos lehetőség kínálkozott a szakma képviselőinek a személyes kapcsolatépítésre, a logisztikát érintő kérdések megvitatására és a tapasztalatcserére.

 

KLUBNÉVJEGY

A Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek Klubja logisztikai, raktározási, beszerzési és ellátásilánc-vezetőket tömörítő egyesület, amelynek fő célja ösztönözni és támogatni a logisztika területén dolgozó szakembereket. A klub 2008-as megalakulása óta több mint 150 taggal rendelkezik, akik számára a szakmai szövetség kapcsolatépítési és szakmai fejlődési lehetőséget biztosít. A logisztikai szakma fejlődésének elősegítésére létrehozott önkéntes és emberi kapcsolatokon alapuló közösségben a tagok egymást segítve törekszenek arra, hogy munkájuk könnyebbé, eredményesebbé és professzionálisabbá váljon.

 

AKIKNEK A LOGISZTIKA SOKKAL TÖBBET JELENT EGY TANTÁRGYNÁL

A Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek Klubja (NLVK) immár kilencedik alkalommal rendezte meg a 4 fordulós logisztikai versenyt felsőoktatásban tanuló (alap- és mesterképzéseken részt vevő egyetemista és főiskolás nappali tagozatos, illetve a felsőoktatási szakképzésben részt vevő) hallgatók számára magyarországi és határon túli magyar képzésű felsőoktatási intézményekből, mérnöki és gazdasági szakokról, amelynek idén a Gyermelyi Zrt. raktára adott otthont április 8-án. A 30 lelkes és motivációval teli fiatal 6 csapatban az eddig megtanult elméleti ismeretein kívül a gyakorlatban is próbára tehette a kreativitását és az együttműködését olyan valódi munkakörnyezetben, ami majd várhat rájuk a közeljövőben. A diákok a napot egy 10 perces, felerészben angol nyelvű prezentációval nyitották, amelyben a Gyermelyi Zrt. logisztikai esettanulmányára kellett választ adniuk. Ezt követően forgószínpadszerűen kellett megoldaniuk a gyakorlati és elméleti logisztikai feladatokat, amelyeket az NLVK tagjai úgy állítottak össze, hogy a versenyzőknek a rátermettségüket is bizonyítaniuk kellett. A csapatoknak egy bemutatkozó kisfilmet is össze kellett állítaniuk, ebben a feladatkörben a kreativitást értékelte pluszpontokkal a szakmai zsűri. A döntősök a májusi NLVK-konferencián mutatkoztak be a szakma nagyjainak.