KözútVilág Expo konferencia és kiállítás

Új beruházások a Koperi Kikötőben

Új beruházások a Koperi Kikötőben

A közelmúltban bővítették a rakpart területét és egy új kikötőhelyet is építettek a kikötőben. Ezenfelül a móló elején található rakodóterület újabb, 25 ezer négyzetméteres konténerraktárral gyarapszik, tovább bővítve így a konténerterminál éves kapacitását 1,5 millió TEU-ra.

Mindkét szerkezet 770 db, átlagosan 65 méter hosszú acélcölöp alapra épül. A 45,6 millió euró értékű beruházás részeként további két Super-post-Panamax daru érkezik majd a jövő év folyamán, amelyek a legnagyobb konténerhajók rakodására is képesek lesznek. A cég már most további bővítéseket tervez a következő évekre, a konténerterminál mólójának északi részén újabb kikötőhelyek és további raktárterületek létrehozásával.

2021 első felében 10,4 millió tonna rakományt kezelt a kikötő, beleértve ebbe az 512 773 TEU-t, amely 7 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest. Ezenfelül 22 százalékkal több, pontosan 330 613 gépjármű fordult meg a kikötőben, jobb pénzügyi eredményt generálva így a tavalyi időszakhoz képest.

 

Kamionkapu és parkoló

A konténerszállító kamionok kezelésére egy harmadik, egyben új kaput helyeztek üzembe a 2 korábbi, ki- és bejárattal rendelkező kapunál, amely a Ljubljanát Koperrel összekötő autópályáról könnyen és gyorsan megközelíthető. Az új kapu egyrészt a kikötőn belüli logisztikai folyamatokat és forgalmi biztonságot hivatott javítani, másrészt pedig a városi utakat igyekszik tehermentesíteni.

Egy önállóan működő, mosdókkal és zuhanyzókkal ellátott pihenőhelyet és egy 44 kamion számára elegendő, 12 ezer négyzetméteres parkolót is kialakítottak. A már meglévő garázsépület bővítési munkálatai szintén befejeződtek, 6 ezer gépjárműre bővítve a már meglévő, fedett személygépkocsi- és Ro-Ro-terminál kapacitását.