Knolli alapok napjaink logisztikájában, avagy már mást csinálunk, vagy még csak másképp?

Knolli alapok napjaink logisztikájában, avagy már mást csinálunk, vagy még csak másképp?

2022. szeptember 18-án ünnepelte volna Prof. Dr. Knoll Imre, a magyar logisztika kiemelkedő alakja a 100. születésnapját. Munkásságának tiszteletére, a jubileumi évforduló alkalmából a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) Knoll 100 címmel rendezett egész napos szakmai konferenciát 2022. szeptember 28-án Budapesten.

Az évforduló alkalmából az MLE még tavasszal, az Edutus Egyetemmel közösen Logisztikai Szakmai Műhelyet hozott létre a professzor tiszteletére. „A professzor úrnak számos dolgot köszönhet a magyar logisztikai élet. Többek között alapítója volt nemcsak a Magyar Logisztikai Egyesületnek, de az Európai Logisztikai Szövetségnek (ELA) is” – mondta dr. Doór Zoltán, az MLE elnöke, hozzátéve: sokan személyesen is tanulhattak tőle, hiszen több mint hét évtizeden át tartott az oktatói pályafutása. Személyéhez számos tudományos mű fűződik: 1962-től 26 szakkönyvet, 390 tudományos cikket és tanulmányt, valamint több mint 200 szakvéleményt és projektet publikált.

Nem túlzás azt állítani: a kutatási, üzleti és szakmai közéletben Knoll professzor reneszánsz emberként megreformálta a szakmát. Elvitathatatlan érdeme, hogy 1984-ben a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen a vezetésével működött az első hazai, oktatást és kutatást végző logisztika tanszék, ahol a „Knoll baby” elnevezésű tizenötökkel megalapítottak egy tudományos műhelyt, az AGROLOG Kutatóintézetet, amely a korszak lehetőségeit kihasználva gyakorlati problémákra is válaszokat adott. Ez a szervezet Magyarországot az ELA-ban tagként képviselte, ezzel az 1990-ben jogilag is bejegyzett Magyar Logisztikai Egyesület elődszervezete volt. Knoll Imre így vált a hazai és a nemzetközi logisztikai szakma elismert vezető személyiségévé, később doyenjévé, mindvégig aktívan megélve az új kihívásokat. Mérnökként, oktatóként, majd „adminisztratív nyugdíjasként” is rengeteget dolgozva érte el szakmai sikereit. Munkássága során széles kapcsolati hálót alakított ki, amit a hosszú szakmai pályafutása során mindig jól használt és aktívan bővített is.

A szeptemberi konferencia keretei között az MLE méltóképpen megemlékezett a professzor logisztikai tudományos munkásságáról, valamint annak napjainkban is érvényes és meghatározó elméleti és gyakorlati jelentőségéről. A rendezvényen az MLE mellett az ELA, a Magyar Tudományos Akadémia, az Edutus Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint több versenypiaci szereplő is képviseltette magát.

A program első részében anekdotákkal dúsított megemlékező előadások hangzottak el a professzor szakmai és közösségi életéről, felidézve szállóigévé nemesült gondolatait. Ezt követően a logisztika időszerű tudományos kérdései, majd aktuális gyakorlati témái kerültek górcső alá. Végül, de nem utolsósorban a közönség soraiból felszólaló, különböző szakterületeket és korosztályokat megtestesítő kollégák hozzászólásaival zárult a Knoll 100 Konferencia. Szavaik megerősítették azt az előadásokban is bemutatott sokszínűséget, ami Knoll Imrét egy hosszú életen át mindvégig jellemezte szakmai munkássága és magánélete során egyaránt.

 

KLUBNAPPAL INDULT AZ ŐSZI RENDEZVÉNYSZEZON

Szeptember 21-én egy benchmarking klubnapot tartott az MLE, ahol a számos neves referenciával rendelkező Aspectis Informatikai és Biztonságtechnikai Kft. mutatkozott be. Nevükhöz fűződik a Fényeslitkén a közelmúltban átadott East-West Gate intermodális terminál kamerarendszerének telepítése. Emellett a budapesti 3-as és 4-es metróvonalakon találkozhatunk a cég munkájával, ahol az általuk forgalmazott kamerák ügyelnek a biztonságra. A Szépművészeti Múzeumban is több mint 300 eszközük figyeli a gyanús mozgásokat.

Csatolt képünkön balról jobbra: Péterfi Zoltán (Support mérnök, Aspectis Kft.), Laczkó Gábor (ügyvezető, Aspectis Kft.), dr. Doór Zoltán (elnök, MLE), Molnár Tamás (üzletfejlesztési menedzser, Aspectis Kft.), Morvai Gábor (pre-sales mérnök, Aspectis Kft.), Koplányi Viktor (kereskedelmi vezető, Criterion Biztonságtechnikai Zrt.).