NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

A pontosabb és gyorsabb futárszolgáltatásokért

A pontosabb és gyorsabb futárszolgáltatásokért

Az e-kereskedelem fellendülésével előtérbe került a logisztikai iparág is. Az iData megoldásai segítik a kapacitásaikat csúcsra járató kisáruszállítókat, futárcégeket abban, hogy megtalálják a számukra ideális lehetőségeket, riportokat, kimutatásokat, amelyekkel optimalizálni tudják működésüket, kiadásaikat és elérjék vevőik elégedettségét. Céljuk a gépjárműflottából és a gépjárművezetők munkaidejéből a maximumot kihozni, a legkevesebb adminisztrációval és időráfordítással.

Az elmúlt év I–IX. hónapjának hazai online forgalma 30 százalékkal meghaladta a 2019. év azonos időszakát, azaz az e-kereskedelem forgalma elérte a bruttó 526,5 milliárd forintos szintet. A járvánnyal járó korlátozó intézkedések (kijárási tilalom, vásárlási idősávok és rövidített nyitvatartási idők) teljesen megváltoztatták a vásárlási szokásainkat, így a bevásárlóközpontok helyett az online vásárlás lett a meghatározó. A megrendelt árukat csomagpontra vagy egyszerűen házhoz rendelhetjük.

A legnépszerűbb online rendelt termékek az FMCG körébe tartozó élelmiszerek, háztartási termékek, illetve a számítástechnikai, műszaki eszközök. Az otthoni távmunka és a digitális oktatás bevezetése is eredményezhette, hogy a műszaki cikkek forgalma 2020 II. negyedévében nagyobb bővülést eredményezett, mint 2019 karácsonyi, ünnepi időszakában.

A legnagyobb futárszolgálatok (GLS, MPL, DPD, Sprinter és Express One) saját logisztikai csarnokkal rendelkeznek, befogadják a belföldről és külföldről érkező csomagokat, amiket aztán különböző módszerekkel válogatnak. A szortírozás után a futárautót feltöltik, és indulhat a házhozszállítás: verseny az idővel, a legjobb minőségi kiszolgálással.

Az e-kereskedelmi cégek számára fontos, hogy a kiszállítás mindenekelőtt pontos, gyors, nyomon követhető és nem mellesleg biztonságos legyen. Ennek segítségével a futárszolgálat pontosabb és rövidebb idősávot jelölhet meg a vásárló számára, akár egyórás időintervallummal. A jól szervezett munkafolyamatokkal akár egynapos kiszállítás is megvalósulhat. Az optimalizált működéssel pedig kedvezőbb díjszabással, vagyis versenyképesebben dolgozhatnak.

Az iData most már több mint 15 éves szakmai tapasztalattal a háta mögött alkotta meg speciálisan a kisáruszállítóknak ajánlott szolgáltatásait, amelyek segítik a futárcégeket abban, hogy minél kedvezőbben szervezzék a munkát és üzemeltessék a gépjárműflottát. Ehhez nyújt az iData saját fejlesztésű és gyártású iTrack rendszere teljes körű támogatást. A szolgáltatások segítségével az online nyomkövetés mellett ellenőrizhető a flotta üzemanyag-fogyasztása, a gépjárművek időszakos szervizigénye, a gépjárművezetők munkája. A megtett utakról a jogszabályoknak, előírásoknak megfelelő elektronikus menetlevél kérdezhető le. Cégre szabható, egyedi automatikus riportok, Vizsla-algoritmusok, heti, havi, éves kiértékelések támogatják az adminisztrációs folyamatot.

A kisáruszállító cégek választhatnak a már meglévő riportokból: például útvonal-statisztikák, visszajátszás térképen, gyorshajtás-figyelés, fontos pontokkal kapcsolatos riportok, késés, illetve túl hosszú menetidő, túl rövid vagy túl hosszú állásidő, jármű-kihasználtsági riport, magán autóhasználati költségriport NAV-norma alapján, az éves engedélyezett magánhasználat nyomon követése. Ezenfelül a rugalmas iTrack rendszernek köszönhetően akár egyedi, csak az adott cég folyamataira és működésére szabott riportok is készíthetőek nagyon rövid idő alatt. A riportok akár automatikus módon, időzítve elkészülnek a cég profiljának és igényeinek megfelelően.

Az iTrack komplex flottamenedzsment-szolgáltatások hozzájárulnak a futárcégek, csomagszállítók, kisáruszállító cégek optimális működéséhez. A megoldásaik elősegítik, hogy az adott cég a piaci versenyben a maximumot hozza ki a flottája üzemeltetéséből a legrövidebb időn belül, az adminisztrációs terhek minimalizálásával. Fejlesztéseik használata révén a céges stratégia kialakításakor és a döntések meghozatalakor pontos, megbízható információk és adatok állnak rendelkezésre, így segítve, hogy a vállalat elérje céljait.

 

A KOMPLEX FLOTTAMENEDZSMENT SZOLGÁLTATÁSAI

Valós idejű, pontos nyomkövetés: saját fejlesztésű és egyedi gyártású fedélzeti egységgel és a saját fejlesztésű iTrack rendszerrel precíz nyomkövetést szolgáltat az iData, a flotta működése egyetlen gombnyomással bármely informatikai és telekommunikációs eszközön nyomon követhető, ellenőrizhető.

Optimalizált útvonalak: általuk megvalósíthatóvá válik a költséghatékony és időben ideális útvonaltervek és munkafolyamatok megszervezése. A megtett kilométerek megtervezésével a rendszer elősegíti a gépjárművek élettartamának meghosszabbítását és a károsanyag-kibocsátás csökkentését.

Üzemanyag-figyelés: követhetővé válnak a tankolások, a betankolt pontos mennyiségek és az esetleges eltérések a tankolási számlákhoz képest. Monitorozhatóvá válik az átlagfogyasztás, de akár az is, hogy az egy helyben történő motorjáratással mennyi üzemanyagot használ el a jármű. Mindezekből riportok készülhetnek az ügyfelek igényei szerint. A NAV-norma szerinti üzemanyag-elszámolás riport is egy ilyen ügyféligény alapján született meg.

Elektronikus menetlevél: a legnagyobb előnye, hogy rengeteg felesleges adminisztrációtól kíméli meg a gépjárművezetőket, és az irodai adminisztrátoroknak sem kell többé a menetleveleket tovább feldolgozni; a hagyományos, kézzel írt, nehezen olvasható menetlevelek elhagyásával számukra is sok idő megtakarítható. Mindez kiváltható a könnyen kezelhető, webes felületű elektronikus menetlevéllel. Mivel online lekérdezhető és megjeleníthető, így a menetlevél elmaradt adminisztrációjából adódó felesleges bírságoktól is mentesül a cég.

Sofőrazonosítás és indítástiltás: az iData szolgáltatásait igénybe vevő futárcégeknél nagyon népszerű ez a szolgáltatás. A gépjárművezetők folyamatosan váltják egymást a járműveken, így az RFID azonosítók segítségével minden útvonalhoz társítható az aktuális gépjárművezető. Ennek segítségével tisztábbá válnak a gépjármű állagmegóvásával kapcsolatos felelősségi körök. Az azonosítás mellé kérhető csipogó figyelmeztetés, de akár a jármű indítástiltása is az azonosítás hiányában. Amennyiben mégis azonosítatlan közlekedést érzékel a rendszer, SMS vagy e-mail értesítést kérhet a felhasználó.

Szerviz- és akkumulátorfigyelés: az alkalmazás segítségével a rendszer automata figyelmeztetést küld a soron következő szerviz esedékességéről (elért kilométer vagy idő beállításával). Nincs több elfelejtett olajcsere, szervizelés, abroncscsere, lejárt matricák, műszaki vizsga, gépjárművezetői engedélyek! Az akkumulátorfigyelés célja pedig, hogy ha bizonyos szint alá esik az akkumulátor töltöttsége, akkor azonnali figyelmeztetést kapjon a megjelölt személy, hogy még az akkumulátorban beállt jelentős kár előtt fel tudja azt tölteni.

Fontos pontok és ehhez kapcsolódó riasztások: a rendszerben beállíthatóak az úgynevezett fontos pontok, amelyekből különböző statisztikák hívhatóak le a rendszerből, és kérés esetén – megadott paraméterek alapján – riasztás is küldhető SMS-ben vagy e-mailben a megadott személynek.

Privát/céges kapcsoló: az iTrack GPS Nyomkövető Rendszerben a személyiségi jogok nem sérülnek, mégis pontos elszámolást tesz lehetővé. A magánhasználatra éves limit is definiálható, habár az iData javasolja a havi vagy negyedéves terminusok szerinti ellenőrzést.

Munkaidő- és vezetésiidő-nyilvántartás: a rendszer egy gombnyomásra, több paraméter alapján is tud munkaidő-kimutatást készíteni, a cég igényeire szabva. Objektíven, jól láthatóak a munkaidő kezdetei és végei, a munkavégzés és a mérhető tevékenységek. A kimutatás kérhető egy-egy gépjárművezetőre vagy akár a teljes flottára. Ezek a statisztikák, jelentések Excel-programba lementhetőek.

Vezénylés funkció: ez a szolgáltatás tökéletesen alkalmas a teljes járműflotta feladatainak áttekintésére, ellenőrzésére, megszervezésére és hatékony időkihasználására. A felület vizuálisan segítséget nyújt a diszpécsereknek, fuvarszervezőknek, hogy mindig pontos információjuk legyen a flottájukat érintő feladatokról. A felhasználók valós időben együtt tudnak dolgozni a vezénylésben, a módosítások azonnal frissülnek, azonnal láthatóvá válnak a közösen használt felületen. A fuvarfeladatok egyszerűen átmozgathatóak másik időpontra vagy másik járműre.

Vezetésistílus-elemzés: a GPS által mért értékek kiértékelésén alapuló technológia egyszerűen, gyorsan és átlátható formában ad kimutatást a járművezetők vezetési stílusáról azzal a céllal, hogy csökkenthető legyen a balesetek előfordulásának esélye és a defenzív vezetési magatartás felé terelje a gépjárművezetőket, növekedjen a járművek élettartama, csökkenjen a szervizelésre fordított költség, több üzemanyag legyen megtakarítható és nem utolsósorban csökkenjen a károsanyag-kibocsátás. A technológia fontos előnye, hogy nem igényel többlethardver-beszerelést, nincs szükség a fedélzeti egységek kalibrálására, minden járműtípusra és kategóriára egyaránt paraméterezhető és használható, illetve távolról konfigurálható.