Bemutatkoztak a logisztika úttörői – I. Magyarországi Logisztikai Startup Show

Bemutatkoztak a logisztika úttörői – I. Magyarországi Logisztikai Startup Show

A Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek Klubja, a Webshippy Fulfillments és a CECZ közös szervezésében került megrendezésre október 18-án az I. Magyarországi Logisztikai Startup Show, amelynek a Webshippy Fulfillments raktára adott otthont. Az esemény rendkívüli újításokat hozott a szokásos konferenciákhoz képest, hiszen az előadásokat gyakorlati bemutatók is színesítették.

A szervezők célja az volt, hogy a résztvevőket olyan innovatív megoldásokkal ismertessék meg, amelyek a gyártástechnológiai és logisztikai folyamatok modernizálására, a hatékonyság növelésére, költségcsökkentésre és optimalizálásra szolgálnak.

A Klub elnöke, Szabó Zoltán köszöntője után elsőként a házigazda Webshippy Magyarország Kft.-t mint teljes körű fulfillment szolgáltatást nyújtó logisztikai vállalatot mutatta be Perényi András ügyvezető.

A második előadást az Aeriu Smart Solutions Kft. képviseletében Ellenrieder Gergely ügyvezető tartotta Drónok a raktárban címmel. Ez a magyar startup egy olyan automatizált leltározási módot fejlesztett ki, amelynek segítségével targoncák nélkül, drónok bevonásával tudják végezni a leltározás folyamatát. A megoldásnak köszönhetően a leltározás pontosabb, biztonságosabb és akár ötször gyorsabb lehet. A résztvevők az eseményen saját maguk is kipróbálhatták ezt a technikát, és leolvashattak adatokat az akár több méter magas raktári állványon elhelyezkedő dobozokról.

A drónos bemutató után Márton Miklós, a ViveLab Ergo Kft. sales directora állt színpadra. Előadásában a munkakörnyezet és munkafolyamatok optimalizálásának leggyorsabb és leghatékonyabb módja került a középpontba. Ez egy olyan egyedülálló szoftvernek köszönhető, amely képes szimulálni és elemezni az emberi mozgást. Küldetésük, hogy felhívják a hazai és nemzetközi gyártó- és feldolgozóipari vállalatok figyelmét arra, hogyan járulhat hozzá egy ergonomikusan kialakított munkakörnyezet a fluktuáció csökkentéséhez, a dolgozói elégedettség növeléséhez.

A RoutePatch Kft. képviseletében dr. Szegletes Luca a gépi tanulás lehetőségeit mutatta be a logisztikában. A RoutePatch célja precíz, stabil gépi tanuláson alapuló szoftveralkalmazások fejlesztése. Szolgáltatásuk a gépi tanuláson alapuló útvonaltervező, terítésszervező alkalmazás. Ez elsősorban olyan cégeknek készült, ahol a tevékenység szerves része a dinamikus terheltségű fuvarozás és kiszállítás. Algoritmusa a bejövő fuvarozási célokat valós időben a sofőrökhöz rendeli, majd különböző célfüggvények szerint optimalizálja az útvonalakat, legyenek azok idő, üzemanyag, ügyfél prioritás vagy bármi más.

Mayer Zoltán, a Ghibli Szállítmányozási Kft. logisztikai igazgatója GiTa a logisztika szolgálatában címmel tartott előadást. A Ghibli GiTa egy olyan mobilapplikáció, amelynek segítségével egyetlen kattintással nyomon követhető az áru útja.

Végül Mitterer Judit project koordinátor a CloudStormtól az Irodai automatizálás szoftverrobotokkal című bemutatójával zárta az előadások sorát. Rendszerükkel automatizálják a repetitív feladatokat, és összekötik a rendszereket az RPA (Robotic Process Automation) üzleti modell segítségével. A szoftverrobotok a meglévő alkalmazásokat használják és összekapcsolják a szoftvereket az interfészekkel.

A Startup Show lezárásaként szakmai zsűri mondta el véleményét a startupokról, majd Szabó Zoltán klubelnök adott át elismerő okleveleket az előadóknak. Az első magyarországi Startup Show sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy hetekkel a rendezvény előtt már minden jegy elkelt. A rendezvény folytatódik, hagyományteremtő módon 2020 őszén újból megrendezésre kerül.

Ha Ön is szeretne egy olyan logisztikai klubhoz tartozni, amelynek célja a szakma fejlődésének elősegítése és a tapasztalatcsere, akkor jelentkezzen az nlvklub@nlvklub.hu email címen, vagy tájékozódjon az nlvklub.hu weboldalon.