Fenntartható üzemanyag a zöld tengeri szállítmányozásért

Fenntartható üzemanyag a zöld tengeri szállítmányozásért

Tovább bővíti 5 éve fennálló partnerségét a DHL Global Forwarding (a Deutsche Post DHL Group légi és tengeri szállítmányozási feladatokat bonyolító üzletága) és a GoodShipping, az ún. insetting szolgáltatások terén globális úttörő és piacvezető, amely a tengeri konténeres szállítások dekarbonizációján munkálkodik a tengeri üzemanyag összetételének megváltoztatásával. A DHL 60 millió liter fenntartható tengeri üzemanyag beszerzésével 2024-ig összesen 180 ezer tonnával csökkentheti a CO2e-kibocsátást (karbonlábnyomot) a tartálytól a járműben való felhasználásig, mind a teljes konténeres (FCL), mind a gyűjtőárus (LCL) szállítások során.

„2017-ben a logisztikai vállalatok közül elsőként kezdtünk el dolgozni a GoodShippinggel. A szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének fontos eszköze a fenntartható üzemanyag használata, és a GoodShipping insetting szolgáltatása ezt a saját törekvésünket tökéletesen kiegészíti. Teljes körű és ellenőrzött folyamattal rendelkeznek, megfelelnek a fenntarthatósági szabványainknak, és a célunk ugyanaz: a logisztikát kibocsátásmentessé tenni” – mondta el Tim Scharwath, a DHL Global Forwarding vezérigazgatója.

A DHL Global Forwarding és a GoodShipping együttműködésének célja a Smart Freight Centre új insetting elszámolási keretrendszerének bevezetése is. Az új keretrendszerrel a fenntartható üzemanyagokból származó kibocsátáscsökkentés hozzárendelhető meghatározott ügyfelekhez azáltal, hogy az üzemanyagok környezeti hatásainak elszámolását függetleníti a fizikai áramlásuktól, egy általános iparági szabványra vetítve. Ily módon az ügyfelek hozzájárulhatnak a kibocsátás mérsékléséhez, és ez kimutathatóvá válik a szállítási értékláncukban, még akkor is, ha a csökkentés fizikailag nem kapcsolódik az ő konkrét szállítási tevékenységükhöz.

„Ezzel az elkötelezettséggel a DHL Global Forwarding valóban a szállítmányozási iparág éllovasa lett. Célkitűzésük, hogy 2050-re elérjék a nettó zéró kibocsátású logisztikát, tökéletes partnerré tette a vállalatot egy stratégiai és kölcsönösen előnyös hosszú távú együttműködéshez” – tette hozzá Dirk Kronemeijer, a GoodShipping vezérigazgatója.

A DHL GoGreen Plus szolgáltatásai a tiszta és fenntartható szállítmányozásra való átállást készítik elő. A GoGreen Plus szolgáltatások a cégcsoport ügyfelei számára számos megoldást kínálnak a logisztikai műveletekkel összefüggő kibocsátások és egyéb környezeti hatások minimalizálására a teljes ellátási lánc mentén, például a fenntartható üzemanyagok használatával.

Nemzetközileg elfogadott szabványok alapján kiszámítják, hogy az adott szállítás mekkora fosszilis kibocsátással járna az insetting szolgáltatás nélkül. Ezt követően a fosszilis üzemanyag mennyiségét valóban fenntartható, kizárólag hulladékból és maradékanyagokból előállított bioüzemanyagokkal váltják fel. A „Book & Claim” mechanizmus lehetővé teszi, hogy a DHL átadja ügyfelei számára az alacsonyabb üvegházhatású gázok kibocsátásának (Scope 3) előnyeit, segítve őket klímavédelmi célkitűzéseik elérésében.

A GoGreen Plus termékkínálat része a cégcsoport 2030-ig szóló fenntarthatósági ütemtervének, és hozzájárul ahhoz a célhoz, hogy az üzemanyag-szükségletek legalább 30 százalékát fenntartható üzemanyagok fedezzék. Az éghajlatváltozásról szóló Párizsi Megállapodásnak megfelelően az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében 2030-ig a Deutsche Post DHL Group 7 milliárd eurót költ fenntartható üzemanyagokra és ilyen technológiák fejlesztésére, bevezetésére.