Családi értékek mentén, tudatos tervezéssel – beszélgetés Szécsi Gabriellával, a BI-KA Logisztika Kft. ügyvezető igazgatójával

Családi értékek mentén, tudatos tervezéssel – beszélgetés Szécsi Gabriellával, a BI-KA Logisztika Kft. ügyvezető igazgatójával

Tavaly decemberben ünnepelte a BI-KA Logisztika Kft. az alapításának 30. évfordulóját, amely a magyar magánszemélyek tulajdonában álló speditőr- és fuvarozóvállalatok 2020. évi toplistáján a 10. helyet foglalja el. Büszkeséggel tölti el a cégvezetést, hogy a dr. Karmazin György és felesége, Biró Anita (a képen jobbra), valamint családja által alapított kis családi vállalkozás a mai napig 100 százalékban magyar tulajdonú. A jubileumra és az eredményeikre György is nagyon büszke lenne, ebben biztos az ügyvezető igazgató, Szécsi Gabriella (a képen balra).

– Milyen fontos mérföldköveket említene a vállalat életében?

– Emlékszem, hogy 2002-ben az akkor még bt.-ként működő kisvállalatnál csupán néhány kollégám volt, és legfőképp Olaszországba szerveztünk fuvarfeladatokat alvállalkozók bevonásával – ez volt akkor a főprofil. Az akkori alvállalkozói kapcsolatok számos része a mai napig fennmaradt, közülük néhánnyal évek óta tartó közös stratégiai gondolkodás mentén dolgozunk együtt. Ezt követően folyamatosan bővítettük, fejlesztettük a tevékenységünket először Nyugat-Európa, majd a teljes Európa irányába. Később, 2005-ben döntöttünk amellett, hogy beindítjuk a raktárlogisztikai tevékenységünket is, amelyet akkor helyi megbízóink részére végeztünk, gyártástámogató kiszolgálást nyújtva részükre. Azóta egy akvizíciónak köszönhetően már Budapesten is jelen vagyunk tárolókapacitással, amely főként a nemzetközi gyűjtőszolgáltatásaink hátterét biztosítja.

– Hogyan teljesített (forgalom- és eredményoldalról) a BI-KA tavaly?

– Az elmúlt évben kimagaslóan teljesítettünk: a cégcsoport árbevétele több mint 11 milliárd forint, a létszámunk együttesen csaknem 250 fő volt. A BI-KA Logisztika Kft. 2021. évi értékesítésének nettó árbevétele 9,8 milliárd forint lett, amely 1 év alatt 37 százalékos forgalomnövekedést jelent. Emellett a szállítmányozó vállalatokat jellemző piaci eredményességgel zártuk az évet. Ez a nagymértékű fejlődési ütem büszkeséggel tölt el bennünket – kiváltképp a jelen piaci környezetben –, mindemellett számos megpróbáltatás elé állít minket a működés szintjén. Kiemelném, hogy a siker titka elsődlegesen a munkatársaim szakmai hozzáértésén múlik. Büszke vagyok a csapatra és a közösen elért eredményeinkre.

– Mi különbözteti meg a céget a versenytársaktól?

– A vállalat méretéből adódóan és a széles szolgáltatás-portfóliónknak köszönhetően képesek vagyunk testre szabottan reagálni a megrendelői igényekre, azonban a kisebb vállalkozásoktól eltérően megfelelően strukturált és jól szervezett folyamataink vannak, ami lehetővé teszi a stabil és minőségi vevőkiszolgálást.

– Hogyan egyeztethető össze a családi értékek fontossága és a multivá válás?

– Az elmúlt években folyamatos, töretlen fejlődést tapasztalhattunk meg. A sikeres működésünket jelzi, hogy a fennállásunk óta számos elismerésben részesültünk, a szakma felfigyelt ránk: 2013-ban elnyertük a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Gazdasági Díjat és az Üzleti Etikai Díjat; dr. Karmazin György 2014-ben Ezüst Pelikán-díjban részesült; 2015-ben átvehettem Az év fiatal menedzsere-díjat. A legfrissebbek között említeném – a teljesség igénye nélkül – a Business Superbrands-díjat (2020) és a MAGYARBRANDS Kiváló Márka elismerést (2021). A fejlődési ütemünknek köszönhetően elmondható, hogy a vállalatunk régióbeli ismertsége nemzetközivé vált. A jelen, kihívásokkal teli időszakban büszkén őrizzük a családi hagyományokat és értékeket, azonban multinacionális vállalatokhoz hasonló, tudatos tervezés és hároméves stratégiai célok mentén haladunk. A már említett vállalati méretből adódó rugalmasság véleményem szerint teljesen összeegyeztethető a családi értékek megőrzésével – ez tesz minket különlegessé a piacon.

– Mik jelentenek kihívást a BI-KA számára a jelenlegi gazdasági környezetben? És hogyan válaszolnak ezekre?

– Természetesen nemcsak a szakmánkat érintően, hanem az élet számos területén érezzük a költségnövekedést és a kiszámíthatatlan mindennapok terhét. Ezen hatásokra hatékonyságnöveléssel és újrastrukturálással igyekszünk reagálni. A legnagyobb kihívást a szervezet változásképességének növelése, a felmerülő helyzetekre adott válaszreakció idejének csökkentése, továbbá a turbulens változások mellett a vállalat stabilitásának megőrzése jelenti számunkra. A változáskezelés, pontosabban a hatékony változáskezelés napjaink egyik legnagyobb kihívása – amely téma az elmúlt két év munkatársi fórumain is fókuszba került, úgy gondolom, fontos róla beszélni mind vállalati szinten, mind pedig az egyén szintjén. Jól szervezett vállalatként, az alkalmazkodóképességet növelve törekszünk a gyors döntéshozatalra, amelynek egyik alappillére a lapos szervezet. A felismert probléma ezáltal gyorsan, hatékony kommunikáció mellett tud eljutni a döntéshozókhoz, így a megoldás is gyorsabban érkezik. A döntéshozatali szinten számos esetben a bátorság vezet el a megoldásig. Fontos, hogy a döntéseket kellő alapossággal, de a helyzet által igényelt gyorsasággal hozzuk meg.

– Milyen infrastruktúrával (flotta, raktárkapacitások) működnek?

– Jelenleg 120 db korszerű, alacsony átlagéletkorú járműből áll a flottánk, amellyel a fuvarozási tevékenységünket végezzük. Filozófiánk, hogy a flottánkat olyan járművek alkossák, amelyek speciális igényeket is kiszolgálnak, ezért normál nyerges szerelvények mellett mega-, double-decker-, tandemszerelvényekkel, könnyített félpótkocsikkal, valamint tartálykocsikkal dolgozunk. Speciális, legtöbbször mezőgazdasági gépek pótkocsira történő rakodását segítő megoldásként saját fejlesztésű mobilrámpát alkalmazunk, amelyet évekkel ezelőtt speciális vevői igényeket kiszolgálva fejlesztettünk ki. A gépjárműpark mellett kiemelném a 30 ezer négyzetméteren nyújtott raktárlogisztikai szolgáltatásunkat, amelyet elsősorban a szolnoki raktárbázisunkban, Regionális Logisztikai Szolgáltató Központ minőségben végzünk.

– Küzdenek-e munkaerőhiánnyal?

– A hatékony vállalatfejlesztés egyik alappillére a tudatos humánpolitika. A szakmailag és minőségileg kifogástalan szolgáltatás-portfólió, a jól működő szervezet csak hiteles, munkavégzést támogató értékrenden keresztül tud felépülni. Ennek érdekében rugalmas munkaidőt, folyamatos fejlődési lehetőséget, versenyképes bérezési rendszert biztosítunk mind az irodai, mind a fizikai munkavégzést ellátó kollégáink számára. A munkaerőhiány elkerülése érdekében kiszámíthatóságot, stabilitást és támogató munkahelyi légkört nyújtunk munkatársainknak. A piacon jellemző, fuvarozási ágazatot sújtó munkaerőhiányból adódó problémákat szerencsére hatékonyan tudjuk kezelni: kiszámítható és megbízható gépjárművezetői állományt tudtunk kialakítani az elmúlt évek során. Saját gépjárműparkot üzemeltető logisztikai szolgáltatóként a fuvarozási üzletágat sújtó, költségnövekedéssel járó folyamatok azonban számunkra is állandó kihívást jelentenek. A gépjárművezetők megtartása és a felmondási hajlandóságuk csökkentése kiemelt HR-feladat.

– Melyek a cég jövőbeni célkitűzései közép- és hosszú távon?

– A vállalat hároméves stratégiaalkotási ciklusokban gondolkozik, tavaly indult el az 2022–2024 közötti időszakra vonatkozó stratégia megalkotása a területi vezetők és szakértők bevonásával. A folyamatok újragondolását, a digitalizáció erősítését, a nemzetközi terjeszkedést, a vevőportfólió tisztítását, valamint bizonyos vevőszegmensek kiszolgálásában a specialitás irányába való eltolódást kulcsfontosságúnak tekintjük – ezért az ezt megvalósítani képes, kompetens munkatársak megtalálása és megtartása most az egyik legfontosabb feladatunk.

 

NÉVJEGY

Szécsi Gabriella a felsőfokú tanulmányait Győrben, a Széchenyi István Egyetemen folytatta, majd a tanulási folyamatot újra megkezdve a Debreceni Egyetemen végzett 2013-ban okleveles közgazdászként, MBA szakon. Szakmai életútja során a hierarchia lépcsőit végigjárva vált elsőszámú vezetővé. 2002-ben nemzetközi szállítmányozóként kezdett dolgozni a BI-KA Logisztika Kft.-nél. 2004-ben szállítmányozási osztályvezetőnek nevezték ki, ekkor a Nyugat-Európát érintő fuvarokat szervező csoport kialakítása és hatékony működtetése, a szállítmányozói kapcsolatok feltérképezése és kiépítése tartoztak a legfőbb feladatai közé. 2005-től operatív igazgatóként segítette az alapító-tulajdonos dr. Karmazin György munkáját, 2013-tól pedig ügyvezetőként irányítja a vállalatot.

 

NEMTŐL FÜGGETLENÜL

„Tény, hogy a legtöbben inkább férfiasabb szakmaként tekintenek a logisztikára, így nem feltétlen női vezető jut eszükbe egy-egy logisztikai szolgáltató vállalat első számú vezetőjeként. Véleményem szerint a vezetői pozíció sikeres betöltéséhez hiteles szakmai tudás, megszerzett tapasztalat, vezetői kompetencia és a munkatársakhoz, emberekhez és szituációkhoz való nyitottság és empatikus hozzáállás, továbbá alkalmazkodóképesség és határozottság segíthet, azonban ezek nemtől független tényezők. Tipikus és elkerülendő problémának látom, hogy a női vezetők férfiként szeretnének érvényesülni a vezetői szerepkörükben, háttérbe szorítva az egyéniségüket. Ahelyett, hogy a saját személyiségjegyeiket kihasználva irányítanának, figyelik és próbálják elsajátítani a férfi vezetési mechanizmusokat, azonban ez a folyamat a működésük hiteltelenségéhez vezethet” – osztja meg tapasztalatait Szécsi Gabriella.