ACCA: magához térőben a világgazdaság a járvány után

ACCA: magához térőben a világgazdaság a járvány után

Növekszik a világgazdaság erősödésébe vetett bizalom – mutatja az ACCA (Association of Chartered Certified Accountants – Okleveles Könyvvizsgálók és Mérlegképes Könyvelők Egyesülete) globális szervezet magyar szakemberek bevonásával készült legújabb gazdasági felmérése. Legyen szó akár a megrendelések, akár a foglalkoztatás, akár a beruházások volumenéről, a várakozások szerint az év végére a gazdaság visszatérhet a Covid-járványt megelőző szintre. Mindezek mellett azonban növekednek az inflációval kapcsolatos aggodalmak és a gazdasági környezet továbbra is bizonytalan.

A 2021. első negyedévi Global Economic Conditions Survey (GECS) felmérésben számviteli és pénzügyi szakemberek ezrei vettek részt a világ minden tájáról. Értékelésük szerint a kutatások 12 éves történetében az idei első három hónap mutatja a legnagyobb ugrást a gazdaság iránti bizalom terén. Az ACCA felmérése a legnagyobb volumenű a rendszeres globális gazdasági felmérések körében, mind a válaszadók számának, mind az általa figyelt gazdasági változók körének tekintetében. Az optimistább pénzügyi szakemberek számának értéke 26 ponttal nőtt a kevésbé optimistákhoz képest.

Az egyesült államokbeli rendkívül erős fiskális ösztönzés javította az idei év globális gazdasági várakozásait. A globális rendelésállomány indexe szintén emelkedett az első negyedévi felmérésben, és összhangban van a világgazdaság várható további fellendülésével, amire az ACCA az idei év második felében számít.

A magyar pénzügyi szakértők is bizakodóbbak

„Az ACCA által mért globális gazdasági barométer sokkal optimistább képet ad az idei év első negyedévére vonatkozóan, mint korábban. A pénzügyi szakemberek bizalma nőtt a legnagyobb mértékben. A többféle hatékony oltóanyag engedélyezése és bevezetése jelentősen javította a Covid-járvány okozta gazdasági válság megszűnésének kilátásait” – mondja Viera Kučerová, az ACCA Magyarország, Csehország és Szlovákia régiójának igazgatója. Hozzáteszi: „A gazdasági fellendülés iránti bizalom növekedését a magyar pénzügyi szakemberek körében is tapasztalhatjuk. Mint mondotta, a fellendülés valószínűleg nem lesz olyan gyors, és a német gazdaság fejlődésétől és az autóipar növekedésétől is függ majd. A pandémia okozta válság azonban pozitív lendületet adott bizonyos ágazatoknak – például az informatikának vagy a nanoszálakat használó innovatív technológiáknak. A magyar gazdaságot az emberek elhalasztott kereslete is segítheti, amely a megtakarítások nagyobb volumenében mutatkozik meg.”

Csökkent a vásárlók fizetésképtelenségétől való aggodalma, de a cégek továbbra is tartanak a csődtől

A két „félelem-mutató” az első negyedéves felmérésben ellentmondásos eredményeket mutat. Jelentősen csökkent az ügyfelek vállalkozásainak bezárásától való félelem, azonban a beszállítók csődjétől még mindig tartanak a szakemberek. Mindkét index továbbra is viszonylag magas szinten van, ami egyértelműen a globális gazdaságban még mindig uralkodó, nagyfokú bizonytalanságot jelzi (lásd az ábrát).

A regionális megosztottságot tekintve a gazdaság iránti bizalom az USA-ban ugrott meg a leginkább, ahol az oltások és a fiskális ösztönzők az elmúlt hónapokban pozitív irányba terelték az elkövetkező időszak kilátásait. Dél-Ázsiában és az ázsiai-csendes-óceáni térségben is sokkal nagyobb a gazdaság élénkülésébe vetett bizalom, Nyugat-Európa, Afrika és a Közel-Kelet enyhe bizalomnövekedést mutatott, de a hangulat minden nagyobb régióban javult (lásd az ábrát).

A valódi gazdasági aktivitást jelző megrendelések alakulását tekintve az első negyedévben az Egyesült Államokban volt látható a legnagyobb növekedés. A Közel-Keleten a vállalatok közötti megrendelések is észrevehetően javultak, amit az emelkedő olajárak segítettek. A megrendelések szintjének Nyugat-Európában bejelentett növekedése csekély volt, tükrözve a Covid-fertőzések továbbra is magas arányát és a kapcsolódó korlátozásokat.  Afrika volt az egyetlen nagy régió, ahol a megrendelések visszaesését tapasztalták, még ha csak nagyon kis mértékben is.

A gazdaságot három tényező befolyásolja

Az ACCA globális gazdasági kilátásainak elemzése meglehetősen optimista képet ad 2021 hátralévő részére. A következő hónapok gazdaságának fejlődését három tényező fogja jelentősen befolyásolni:

  • A legfontosabb az oltási arány, amely országonként jelentősen eltér. Egyszerűen fogalmazva, az oltás mint a Covid-19 ellenőrzés alatt tartásának eszköze lehetővé teheti a gazdasági körülmények normalizálódását.
  • A politika: különösen az Egyesült Államokban történt fiskális ösztönzésnek lesznek számos más gazdaságra is kiható, pozitív mellékhatásai ebben az évben.
  • A megtakarítások: különösen a fejlett gazdaságokban halmozódnak fel abból az időszakból, amelyben a kiadásokat korlátozták. Ez megnövekedett kereslet forrása lehet.

E kritériumok szerint az USA és az Egyesült Királyság növekedési kilátásai jobbak, mint az euróövezeté, míg Kínában valószínűleg továbbra is erőteljes növekedés lesz. Számos feltörekvő piac részesül majd a megnövekedett globális keresletből, de a lakosság átoltottsága itt 2021 hátralévő részében valószínűleg alacsony marad.

Már ebben az évben visszatérhetünk a válság előtti szintre

„A vírusmutációkkal, az oltási arányokkal és a hatékonysággal kapcsolatos kockázatok továbbra is magasak. Az ACCA-nak három forgatókönyve van a globális gazdaság alakulására. Mindhárom sokkal jobb kilátást nyújt a világgazdaság kondíciójára, és mindegyik nagyobb növekedést mutat a globális gazdasági aktivitások terén, mint 2020 negyedik negyedévében.  Az ACCA előrejelzés modellje szerint a gazdaság 2022 elejére térhet vissza a járványt megelőző szintre. Ennek ellenére jó esély van arra, hogy ezt akár az idei év második felében elérjük” – mondja Viera Kučerová.

Az emelkedő infláció miatti aggodalom

Az általános inflációs ráta az eddigi nagyon alacsony szintről a következő hónapokban emelkedni fog, mivel a magasabb nyersanyag- és szállítási árak tükröződnek a fogyasztói árakban is. Ez a költséginfláció azonban ideiglenes lesz, hacsak nem felel meg a gyors gazdasági növekedés okozta tartós keresleti inflációnak.

„Az Egyesült Államokban az idén várhatóan erős GDP növekedési ütem megemelte a jelenlegi inflációs várakozásokat. Másutt azonban a 2020-as mély recesszió késleltetett hatása lelassítja az inflációt. Mindazonáltal három-öt évre vonatkoztatva az a kockázat, hogy az infláció több százalékpontos emelkedő tendenciát mutat, nagyobb, mint a járványt megelőzően volt.  A felmérés válaszadóinak kétharmada kijelentette, hogy öt éven belül az infláció növekedésére számítanak” – teszi hozzá Viera Kučerová.

Az ACCA-ról

Az ACCA (The Association of Chartered Certified Accountants – Okleveles Könyvvizsgálók és Mérlegképes Könyvelők Egyesülete) a világ leggyorsabban növekvő szakmai szervezete a pénzügyi szakmában, és azoknak segít, akik pénzügyi és számviteli területen kívánnak sikeres szakemberekké válni. Küldetése szerint az egész világon ismert és elismert szakképesítések megszerzésével egy magasabb szintű és változatosabb szakmai életpálya lehetőségét kínálja diákjainknak. Mesterséges korlátok nélküli lehetőséget nyújt mindenki számára, legyenek tanulók, tagok vagy munkavállalók, támogatva őket karrierjükben. A szervezet 188 000 főt meghaladó tagsággal és 480 000 diákkal rendelkezik világszerte, akiket 180 irodából és központból álló hálózattal támogat. Az ACCA képesítést megszerző szakemberek a pénzügyi ellenőrzés, tanácsadás, pénzgazdálkodás és kontrolling területen helyezkednek el nemzetközi vállalatoknál. A személyes fejlődésük irányában elkötelezettek számára az ACCA képesítés megszerzése kiváló lehetőséget jelent a gyorsan változó világban arra, hogy vállalatuk vagy iparáguk vezetőivé váljanak. Az évenként Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon megrendezett szemináriumokon, konferenciákon, találkozókon, üzleti reggeliken és más eseményeken tagjaik nemcsak az üzleti élet érdekes személyiségeivel, de új kollégáikkal is találkozhatnak.

Az ACCA Magyarországon

Az ACCA hazánkban aktívan együttműködik a Magyar Könyvvizsgálói Kamarával: az intézmények 2019-ben aláírták az egyetértési megállapodást, amely alapján elismerik egymás vizsgáit. Tervben van a vizsgák kölcsönös elismerésének kiterjesztése az ACCA és a kamara között. Az ACCA emellett együttműködik a főbb budapesti egyetemekkel, az ELTE egyetemen megtörtént a hivatalos akkreditáció, és a cég elindította az ACCA Accelerate programot a pénzügyi/számviteli területen kiemelkedő tehetségek számára. Az ACCA szakmai oktatást két jóváhagyott partner támogatja, tanfolyamait a magyar munkáltatók is nagyra értékelik: a DipIFR diploma különösen népszerű, mivel hivatalosan elismert. Az ACCA tagok olyan szakemberek, akik auditor, tanácsadó, pénzügyi vezető, kontroller pozíciókban vagy szolgáltatóközpontokban, esetleg nem állami intézményeknél dolgoznak. Magyarországon több, mint 1100 hallgatója és tagja van, akik számára rendszeresen szervez szemináriumokat és workshopokat.