NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Egyszerűsítsük az európai vasutat!

Hasonlóan a két évvel ezelőtti rendezvényhez, az OLTIS-csoport ebben az évben is megrendezte az IRFC nemzetközi vasúti konferenciát és fórumot, azaz hivatalos nevén az International Rail Forum & Conference-t. A rendezvényt Prágában, a Congress Clarion Hotelben tartották, 2017. március 22–24. között. Az esemény a „Let’s make European Railway EASY!” (Egyszerűsítsük az európai vasutat!) szlogennel indult útjára ebben az évben, és rengeteg hasznos információt adott át a résztvevők számára.

A konferenciát olyan nagy szervezetek is támogatták, mint például az: ERA (Európai Vasúti Ügynökség), a Cseh Közlekedési Minisztérium, az UIC, az UNIFE, Shift 2Rail JU, OSJD és még sokan mások. Magyarországról is számos résztvevő érkezett, többek között a Com-Forth Ipari Informatikai Kft. is, amely támogatóként vett részt a rendezvényen. Összesen 18 kiállító részvételével zajlott az esemény számos iparág képviseletében, legyen szó vasúti technológiáról, médiáról vagy nemzetközi szervezetekről. Ebben az évben 27 ország 240 résztvevőjét köszöntötték a szervezők, amelyből 46-an valamely piacvezető vasúti társaság vagy szervezet vezető tisztviselői voltak. A konferencia keretén belül összesen 45 előadó tartott magas színvonalú és érdekes előadásokat.

Az első napon a hivatalos köszöntők után – amelyet Joe Mizzi, a máltai közlekedési és fejlesztési miniszter és Milan Feranec, a cseh közlekedésért felelős helyettes államtitkár tartottak – a vasúti innováció és kutatás kapta a főszerepet. A szekcióban számos érdekes előadás elhangzott, de az egyik leglényegesebbet mégis General Jean-Pierre Loubinoux, az UIC igazgatója említette meg prezentációja során: a világ minden pontjáról érkező érdekeltek felismerik, hogy a vasúti mobilitás a kulcsa a hatékony, összetett közlekedési rendszernek, köszönhetően az olyan előnyeinek, mint például a magas kapacitás, megbízhatóság, biztonság és környezetbarát működés.

Josef Doppelbauer, az ERA ügyvezető igazgatója

A vonzó és versenyképes vasút fejlesztése elnevezésű szekcióban Josef Doppelbauer, az ERA ügyvezető igazgatója arról beszélt előadása során, hogy az Európai Vasúti Ügynökség mit tehet annak érdekében, hogy versenyképessé tegye a vasúti szolgáltatásokat a lehető legalacsonyabb költség mellett.

A NULLADIK NAPON

Még a konferencia előtti napon, a Nemzetközi Vasúti Fórumon az ágazat vezetői megvitatták a vasutat érintő aktuális kérdéseket, és megoldásokat kerestek a felmerülő problémákra. A program nagyszerű lehetőséget adott arra, hogy a piac képviselői közös gondolkodással fejlesszék és további ötletekkel támogassák a vasúti szektort.

A program alkalmával egy együttműködés aláírására is sor került a Ferrovie dello Stato Italiane és az OLTIS-csoport között. A két fél megállapodást kötött a Shift2Rail programokban való együttműködésre, és ezzel kiváló alapot teremtett a közös kutatási és fejlesztési tevékenységekhez, különösen a Horizon 2020 és a Shift2Rail programok keretén belül.

A vasúti közlekedés digitalizációja fontos téma volt a konferencia első napján. Az előadások során kiemelkedő említést kaptak az utastájékoztató-rendszerek és minden olyan elvárás, amely az utazás során érinti az utasokat. Ebben a digitális korszakban az információhoz való kényelmes és gyors hozzájutás a legfőbb szempont. Ennek érdekében számos kérdést megvitattak a résztvevők.

A konferencia második napján a programokat négy szekcióra bontották, amelyek keretein belül az alábbi témák kaptak nagy szerepet: hírek és gyakorlatok az áruszállítás és logisztika területén, a TAF/TAP TSI bevezetésével és a vasúti innovációval kapcsolatos információk, műszaki projektek és informatikai megoldások a vasúton.

A konferencia harmadik napján a résztvevők a Prágai Műszaki Múzeum szakmai látogatásán vettek részt, ahol minden résztvevő megismerkedhetett a közlekedés történelmével és fejlődésével.

A konferencia keretén belül más különleges események biztosították a résztvevők számára a kellemes időtöltést. Az első napi gálaesten az érdekes fellépők mellett sajátos menüvel kedveskedtek a vendégeknek. A másnapi cseh esten a hagyományos cseh konyha ételeinek felszolgálása mellett egy szórakoztató és interaktív műsorral készültek a szervezők.

A cikk a NavigátorVilág 2017. májusi számában jelent meg.