NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Hazánkra FORDultak a teherautók is

A térségben elsőként Magyarországon jelennek meg a Ford Truck nehéz-tehergépkocsijai, amelyeket törökországi gyárában épít a világméretű konszern. Később egész Európában kapható lesz a modern és környezetbarát járműsorozat.

A kamionos világpiacot ismerők előtt eddig is közismert volt, hogy a Ford jelentős szereplő bizonyos térségekben, de Európa nyugati felében csak a személyautókkal és a kis-haszonjárműveivel volt sikeres, esetenként piacvezető is. A nehézgépjárműves kategóriában most a dél- és közép-európai térségre koncentrál elsőként, ahol nagy szerepet szán Magyarországnak.

„Ennek egyik kulcsfontosságú állomása a magyar piacra való belépés az ország stratégiailag kiváló elhelyezkedése, illetve stabil gazdasága és erős haszonjármű-piaca révén. Kizárólagos importőrnek és forgalmazónak a térség egyik legjelentősebb haszonjármű-piaci szereplőjére, a Delta-Truck Kft .-re esett a választásunk. Célunk, hogy rövid távon 5, míg a későbbiekben 10–15 százalékos piaci részesedést érjünk el Magyarországon a nehézkategóriában” – mondta Emrah Duman, a Ford Trucks nemzetközi értékesítési igazgatója.

GLOBÁLIS JÁTÉKOS

A Ford Truck közel harminc országban értékesíti nehéz-tehergépkocsijait. Hatvanéves múltra tekint vissza a törökországi Ford Otosan vállalat, amelynek gyáraiban nemcsak kis-haszonjárművek, hanem nehéz-tehergépkocsik is készülnek. A gyártó 2015-ben 381 ezer gépjárművet értékesített, köztük 15 ezer nehézkategóriás teherautót, mintegy 12 ezer dolgozója közül pedig 1500 kutatás-fejlesztéssel foglalkozik. A Ford modellek sikeresek többek között a Közel-Keleten, Oroszországban, Törökországban és Afrikában.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy a Ford Trucks cégünknek szavazott bizalmat a márka magyarországi képviseletének ellátásához. A haszonjárművek értékesítése és követő kiszolgálása terén szerzett több mint negyedszázados tapasztalatunkat kamatoztatva mindent elkövetünk a gyártó piaci célkitűzéseinek megvalósítása érdekében. Cégcsoportunk az elmúlt tíz évben közel 6 ezer haszonjárművet értékesített, ebből tavaly 669-et, 2016-os árbevétele pedig megközelítette a 29 millió eurót” – egészítette ki Stefk ó Péter, a Delta-Truck Kft . ügyvezető igazgatója.

„A Ford Trucks tehergépkocsik értékesítésének, szervizelésének és alkatrész-ellátásának központja a szigetszentmiklósi telephelyünk, ahol egy 5 állásos, 1000 négyzetméteres műhely, illetve 200 négyzetméteres raktár működik. Szerződéses partnerek révén további szervizpontokat kínálunk Debrecenben, Győrben, Pécsen, Szegeden és Zalaegerszegen. A Ford Trucks tehergépkocsikra 3 év kilométer-korlátozás nélküli garancia vonatkozik, emellé pedig kedvezményes karbantartási szerződéseket is kínálunk” – számolt be Gőgh Ferenc, a Delta-Truck Kft . kereskedelmi igazgatója.

A Delta Truck a Ford Trucks járműveinek értékesítését 3 év jótállással, futásteljesítmény-korlátozás nélkül kezdi meg. A 2011 óta készülő Cargo modellek forgalmazása a hazai nyitás után Len gyelországban, Romániában és Csehországban indult el. A Ford Trucks a jövőben Nyugat-Európában is szeretné megvetni a lábát, de a cég egyelőre a közép-európai terjeszkedésre koncentrál.

Schulek Tibor

A cikk a NavigátorVilág 2017. márciusi számában jelent meg.