NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Multimodális megoldás Romániából Svédországba

A Samskip logisztikai szolgáltató és a Rail Cargo Grouphoz (RCG) tartozó Rail Cargo Operator ez év januárjától közös intermodális megoldásokat kínál a romániai Curtici (Kürtös) és különböző svéd logisztikai központok között. Az új szolgáltatás révén az ügyfelek javára válik a felhasználóbarát online foglalási portál és a küldeménymonitorozás.

Eddig, ha valaki a két régió között akart fuvarozni, csak a közút jöhetett számításba, amivel együtt járt a dugók, a késések és a kiszámíthatatlan szállítási határidők kockázata is. Az intermodális vasúti szállítás megbízható alternatíva a közúti fuvarozás mellett.

Az RCG elsőként kínált háztól házig tartó összeköttetést Törökország és Skandinávia, illetve a Samskip-hálózat segítségével Duisburg és különböző skandináv végpontok között. Az új szolgáltatás rövidebb szállítási időt tesz lehetővé, mintha közúton történne a fuvarozás, amely 96 órát vesz igénybe Curticiből Stockholmba.

Heti négy járatot indítanak a már meglévő két útvonal kombinációjával, ami lehetővé teszi az első távolsági relációt Kelet-Európa és Skandinávia között. A duisburgi Samskip-terminálból a Románia nyugati határa közelében lévő Curticibe szállítanak, ahonnan optimális a csatlakozás a vasúti hálózathoz, valamint a kelet-európai térségbe való továbbszállításhoz.

A vasúti árufuvarozás növekszik Romániában, ami olyan befektetésekkel áll összefüggésben, mint például az új nemzetközi vasúti kapcsolat Bulgáriába a Dunán át, amely része a IV. páneurópai folyosónak. Éppen most szanálják a konstanzai kikötőt Bukaresttel összekötő vasúti szakaszt. Curtici fordítókorongként működik a közép- és kelet-európai szállítások hátországban zajló forgalmában, egyúttal jelentős kapu Nyugat-Európához.

A cikk a NavigátorVilág 2017. márciusi számában jelent meg.