Több tízezer eurós megtakarítás telematikával

Az Európa-szerte ismert Eurolines 2015-ben 26 autóbuszt számláló flottával és több mint 134 000 utassal büszkélkedhetett Romániában. A társaság, utasaik biztonságának növelése és az üzemeltetési költségek csökkentése érdekében, az idén 10 éves WebEye International romániai divíziójával kötött megállapodást. A WebEye egyedi telematikai megoldásaival támogatja a gépjárműpark zavartalan és biztonságos működését.

A vezetésistílus-elemző WebEye DrivingStyle alkalmazást a teljes buszflottára kiterjesztik

Pszichológiai ráhatás

„Az elmúlt évek során számos telematikai szolgáltatóval folytattunk tárgyalásokat. Kezdetben az üzemanyag-fogyasztás ellenőrzése érdekelt bennünket, ezért vágtunk bele az egyeztetésekbe. Buszos társaságként ugyanakkor az is fontos számunkra, hogy mindig pontosan tudjuk, merre járnak épp a járműveink, és hogy a járművezetőink hatékonyan kommunikálhassanak a diszpécserekkel. A WebEye kész megoldásokkal szolgált ezekre az igényeinkre. Most már csaknem 5 éve tart az együttműködésünk, és a mai napig közösen egyeztetjük össze a keresleti és kínálati oldalt” – emelte ki Dragos Anastasiu, az Eurolines romániai igazgatója.

Először egy alap nyomkövető funkcióról állapodott meg a két cég, majd később a társaság már olyan komplexebb telematikai alkalmazásokat is integrált a flottájába, mint az üzemanyag-mérési szolgáltatás, aminek használatával a buszpark a teljes működtetési költségéből több tízezer eurót spórolhat meg.

„Cégünk autóbuszflottájánál, amelyik évente több mint 4,7 millió kilométert tesz meg, kiemelten fontos a költséghatékonyság” – mondta Christian Băciucu, az Eurolines cégcsoportjába tartozó, 2015-ben 4,4 millió eurós forgalmat generáló Rombus vezérigazgatója, aki szerint már magával az eszköz beszerelésével érezhető változások indultak el. A buszvezetők tudták, hogy a járművek használatát, fogyasztását megfigyelik, ez pedig alapvető pszichológiai ráhatással bírt. Az eredmények a gyakorlatban is igen gyorsan láthatóvá váltak. A mérések után a járművek átlagfogyasztása 29 liter/100 km-re esett vissza, ami 2 literrel kevesebb a méréseket megelőző időszakhoz képest. Ez azoknál a buszoknál helytálló adat, amelyek átlagosan havi 20 ezer kilométernyi utat tesznek meg.

Christian Băciucu: „Telematika nélkül már el sem tudjuk képzelni a vállalatunk működését. A nyomkövető alkalmazás segítségével a mintegy negyven járműből álló flottánkat üzemeltető alvállalkozói körünk is egységesen képes megfelelni azoknak a szabályozásoknak, amelyek mindannyiunkra kötelezően vonatkoznak.”

A személyszállítás még hatékonyabb támogatása érdekében az Eurolines újabb telematikai megoldások bevezetésében is gondolkodik a WebEye-jal közösen. A vezetésistílus-elemző WebEye DrivingStyle alkalmazást például a társaság két buszán jelenleg is alkalmazzák, de várhatóan a teljes flottára ki fogják terjeszteni.

A hajókat is nyomon követik

Egy olyan vállalatnak, mint az Eurolines, amelynek a turizmus területén is vannak érdekeltségei, a telematika mé g hasznosabbnak bizonyul. A társaság menedzsmentje nemrég úgy döntött, hogy a nyomkövető alkalmazások használatát kiterjeszti a Duna-deltán közlekedő hajóikra is. Ezeket elsőként két, a romániai St. George-ban található Green Village üdülőhely és a folyó menti Murighiol község között közlekedő két hajóba szereltették be, amikkel folyamatosan szállítják az utasokat. A WebEye alkalmazásával a működésükhöz elengedhetetlenül szükséges összes adatot és folyamatot könnyen tudják ellenőrizni.

Az Eurolines és a WebEye együttműködése kölcsönösen előnyösnek bizonyult az elmúlt évek során. Vezető telematikai szolgáltatóként a WebEye újabb és újabb kihívásokkal nézhet szembe, hogy lépést tartson egy olyan kaliberű ügyfélkör igényeivel, amilyennel az Eurolines is rendelkezik. A vállalat flottája az idő előrehaladtával egyre korszerűbbé vált, ráadásul jelenleg nyolc Scania Beulas busszal is büszkélkedhet, amelyek értéke kb. 315 ezer euró.

A cikk a KözlekedésVilág 2017. január-februári számában jelent meg.