Fesztiválok, versenyek, közlekedési megoldások

A nyári fesztiválszezon idén is igazi csemegéket kínált az erre fogékony közönségnek, így természetesen ez év nyarán is rengetegen látogattak el az ország különböző bulihelyeire. Ugyanakkor két budapesti és egy mogyoródi sportesemény szintén számos szurkolót vonzott bel- és külföldről egyaránt. Cikkünkben azt tekintettük át, hogy az egyes rendezvényekre milyen közlekedési eszközökkel és milyen feltételek mellett juthattak el az érdeklődők.

A nyári rendezvények fiatalok tízezreit mozgatták meg, közlekedtetésükből a vasút jócskán kivette a részét

Fishing Fesztivál, Orfű

A Pécs melletti Orfűn indult a fesztiválszezon, az évről évre egyre kedveltebb Fishing Fesztivállal. A rendezvényt 50 százalékos alkalmi menettérti jegy kiadásával támogatta a MÁV-START, így logikusan a látogatók is a vasúti eljutási lehetőség felől tudakozódtak elsőként. Sajnos egy előre tervezett vágányzár miatt Sárbogárd és Dombóvár között autóbusszal kellett utazni, így a menetidő Pécsig 4 óra fölé nőtt, ami vállalhatatlanná tette a vonatozást. A telekocsis szolgáltatók jó érzékkel repültek rá a piaci résre, így a Pécsre autópályázó utasok a félárú vonatjegy árában, közvetlenül Orfűre pedig jelentős felárral, de sok magánautó és kisbuszos szolgáltató közül választva érkezhettek a helyszínre. Az Oszkár telekocsi kiemelt szponzor volt, sikeres marketinggel halászta el a vasúti utasokat.

VOLT Fesztivál, Sopron

A legnagyobb zenei rendezvények közé nőtte ki magát a soproni VOLT fesztivál, amely a GYSEV segítségével idén is a vonatra próbálta terelni a fesztiválozókat. A VOLT kombinált jegy tartalmazta Győr–Sopron, illetve Budapest–Sopron között a menetjegyet és a soproni helyi autóbuszos közlekedést a rendezvény helyszínére. Az előremutató jegyet ugyanakkor csak diákigazolvánnyal lehetett megvásárolni, így a közútról átterelő hatása már erősen csökkent. Budapestről VOLT-GYSEV különvonatok indultak, valamint számos egyéb vonat is többletkocsival közlekedett. Sajnos a koncertek utáni hajnali első győri vonatról hiányzott a korábbi 10–12 vasúti kocsis kapacitás, a helyette közlekedő dupla FLIRT szerelvényről sok utas lemaradt. Budapestről közvetlen autóbuszok is indultak, amit a Festival Travel International Kft., a rendezvény hivatalos partnere biztosított.

Balaton Sound, Zamárdi

Nemzetközi szinten is jegyzett elektronikus fesztivál ikonná vált a július 5–9. között Zamárdiban megrendezett Balaton Sound. Az esemény helyszíne Budapestről az M7-es autópályán jól megközelíthető, de a vasút is kivette részét az utasok szállításában. Sokan vonattal ingáztak Zamárdi és a környező, szállást biztosító Balaton-parti települések között. A MÁV-START meghosszabbított pénztári nyitva tartással, a késő esti, az éjszakai „Bagoly”-vonatok” és a kora reggeli szerelvények megerősítésével készült. A dél-balatoni 30-as vasútvonal felújításának köszönhetően a vonatok menetideje jelentősen csökkent Budapest felé, a menetrendszerűség is javult a korábbi évekhez képest.

A Continental Railway Solution 1000 fesztiválozót szállított a 16 kocsiból álló különvonatával a Balaton Soundra

Idén a Continental Railway Solution nyerte el a Festival Travel Hollandiából érkező különvonatának továbbítását. A magyar, személyszállítási engedélyekkel is rendelkező vasúttársaság közel 1000 fesztiválozó fiatalt szállított a 16 kocsiból álló különvonatával Zamárdi vasúti megállóhelyig. A vonat szerelvénye egy hétig Siófokon állt, majd a Sound után Budapest–Hegyeshalom útirányon, Ausztria és Németország érintésével hazaszállította a fáradt holland csapatot.

Vizes vb, Budapest

Az év, sőt az évtized legnagyobb hazai rendezvénye volt a FINA vizes világbajnokság, július 14–30. között, amelyet négy balatonfüredi és budapesti helyszínen rendeztek meg. A rendezvény kijelölt szállítója, a VOLÁNBUSZ az országos gépjárműflottájából 100 jó minőségű autóbuszt jelölt ki a versenyzők, szervezők és a szurkolók különjárati szállítása érdekében. A fővárosi helyszínek és a szállodák között körjáratok közlekedtek, valamint Balatonfüredre is kijelölt járatokkal lehetett utazni.

A MAHART is kivette a részét a szurkolók szállításából, ugyanis a Duna-parton kijelölt FINA parkolókból, valamint számos közlekedési csomópontból a látogatók ingyenes hajójárattal közelíthették meg a Duna Arénát, a Margitszigetet (Hajós Alfréd uszoda) és a Batthyány téren felállított óriás műugró tornyot.

A lezárások és a szurkolók közlekedése a fővárosi közösségi közlekedés szervezőjét is érintette, ezért a BKK megnövelt kapacitást biztosított a versenyhelyszínek és a szurkolói zónák kényelmes elérése érdekében. A rendezvény előtt állt forgalomba a belváros és a repülőtér között közvetlen kapcsolatot biztosító 100E járat is. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér minden eddiginél több utast fogadott a nyári hónapokban, júliusban és augusztusban körülbelül 1 millió 330 ezer utast kezeltek Budapesten, ami rekordot jelent. A tavalyi évvel összehasonlítva 15 százalékos volt a növekedés, és jelentősen bővült a gépmozgások száma is.

A MÁV az egyik mozdonyát öltöztette világoskék színbe, amelyen a FINA kabala állatai hirdették a rendezvényt országos szinten. A világbajnokság versenyszámaira jegyet vásárló nézők vonattal féláron utazhattak Budapestre és Balatonfüredre szurkolni, annak az együttműködési megállapodásnak köszönhetően, melyet a MÁV-START-tal kötött a Bp2017 Világbajnokságot Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft. A vasúttársaság továbbá jelentős segítséget nyújtott az esemény megszervezéséhez nélkülözhetetlen 3500 önkéntes és az augusztusban induló Masters vb-re akkreditáltak utaztatásában is, hiszen fejenként 5 alkalommal oda-vissza, térítésmentesen biztosította az utazást számukra a lakóhelyük és Budapest, illetve Balatonfüred között. A vasúttársaság a fővárosból ingyenes különvonatokat is indított az augusztusi Masters vb nyílt vízi úszás balatonfüredi versenyszámaira akkreditáltak számára.

Forma–1, Mogyoród

A világbajnokság árnyékában az idén kicsit kisebb felhajtással érkezett Magyarországra a száguldó cirkusz. A Hungaroring megközelítésére a legtöbben autókat használnak, de a MÁV-HÉV ebben az évben is erősített vonatokkal készült az eseményre, a VOLÁNBUSZ pedig Mogyoródról szállította az utasokat. Az idén már nem volt elérhető a Magyar Nagydíjra szóló kedvezményes F1 Club háromnapos állójegy. Ennek a 10 ezer forintért megvásárolható jegynek az volt a különlegessége, hogy tartalmazta a közösségi közlekedést, így az ország bármely részéről a vonattal történő ráutazási lehetőséget is. A fővárostól távolabbi kiindulás esetén korábban nagyon megérte ennek a limitált jegynek a megvásárlása.

Sziget Fesztivál, Budapest

Közép-Európa egyik legnagyobb zenei eseménye a nemzetközi szinten is jegyzett, ebben az évben 25. születésnapját ünneplő Sziget Fesztivál. A Budapesten, hagyományosan a Hajógyári-szigeten megrendezett eseményre több tízezer látogató érkezik szerte Europából. A megnövekedett forgalmat eddig minden évben erősítő kocsikkal, dupla railjetek üzembe állításával, kiemelt koordinációval és mentesítő vonatokkal biztosította a vasúttársaság. Az idén nyáron érvényes menetrendben erre nem volt lehetőség, ezért csak erősítő kocsik álltak rendelkezésre. A nemzetközi pénztárak erősítésére is kevesebb figyelem hárult, mert az online értékesítés elterjedésében bízott a MÁV-START.

Az államvasút helyett a 2017-es Sziget idején a Continental Railway Solution szervezte az évente visszatérő holland és német különvonatok magyarországi közlekedését. Több fordulóval megszervezett szállítással közel 3000 fiatal érkezett a magyar fővárosba a különvonatokkal.

A szervezők és a Budapesti Közlekedési Központ megállapodása alapján Ferihegyről idén is közvetlen autóbuszok közlekedtek a Hajógyári-szigethez, amelyeket Budapest City Pass vásárlásával lehetett igénybe venni. A repülőtér pedig jól begyakorolt forgatókönyv alapján biztosította a Sziget-lakók zökkenőmentes érkezését és indulását az augusztusi csúcsforgalomban.

Schulek Tibor

A cikk a KözlekedésVilág 2017. szeptember-októberi számában jelent meg.