#jelen vagyunk, @kommunikálunk, lájkolunk

KözlekedésVilág
A hazai médiafogyasztási szokások gyökeresen átalakulnak, amit a közösségi oldalak és a rajtuk reklámozó cégek nyomban ki is használnak. Az új platformok ugyanakkor a tájékoztatás új csatornáit is jelenthetik, s erre lassan a közlekedési vállalatok is rájönnek. Összeállításunkban az idén tavasszal elérhető aktivitást vesszük górcső alá, és Önökkel együtt lájkoljuk a jó megoldásokat. 

Újdonságok a legnagyobb buszmustráról

KözlekedésVilág
Harminchat ország 376 kiállítója mintegy 90 autóbuszt mutatott be Európa legnagyobb autóbuszos seregszemléjén, Kortrijkban. A 45 éves múltra visszatekintő buszmustra legfontosabb, a magazinunkban eddig be nem mutatott újdonságaiból szemezgetünk. 

Automatizált repülőterek világa

KözlekedésVilág
A repülőterek és a légitársaságok keresik az olcsóbb és a biztonságot növelő megoldásokat, amelyben a kiszolgálási tevékenység egyre nagyobb automatizálása fontos lépés lehet.

Módosult az IKOP lista

KözlekedésVilág
November közepén a kormány módosította az 1247/2016. (V. 18.) Korm. határozatot az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program fejlesztési kereteiről. Az elszaladt kivitelezési költségek következtében szükség volt komplett beruházások törlésére annak érdekében, hogy a programban szereplő projektek a fix keretösszegből megvalósíthatók legyenek.

Hazai elektromos buszgyártók rajtra készen

KözlekedésVilág
Az elektromos autóbuszok technológiai fejlődését látva vélhetően az utolsó nagyobb trolibusz-beszerzések zajlanak a világban és Magyarországon is. Tíz év múlva már biztosan az elektromos autóbuszok jelentik majd az alternatívát a már most sem teljesen felsővezetékhez kötött járművekkel szemben. A két járműtípus közötti határ egyre inkább kezd elmosódni, és az elektromos buszok egyre nagyobb piacán a nagy gyártók mellett több magyar szereplő is rajtra készen áll.

Fellapozzuk a 2018-as menetrendeket

KözlekedésVilág
Ugyan javában a téli menetrend van érvényben, mégis számos új járatot köszöntenek az esztendő utolsó hónapjaiban Ferihegyen, szinte alig csökken a légitársaságok által kínált üléskapacitás. Míg néhány évvel ezelőtt sokkal kisebb volt ilyenkor a forgalom, mostanra az őszi–téli szezon sem marad el a nyári időszaktól, csak a tengerparti járatok helyett a rövidebb városlátogatások dominálnak. A vasúti közlekedés kapcsán az egyik szemünk sír, a másik nevet: újra induló és megszűnő járatok, elkészült és még mindig be nem fejezett felújítások…

Leszállt az utolsó berlini

KözlekedésVilág
Harminckilenc év üzem és 500 millió elszállított utas után lezárult egy nagy történet Berlinben, amikor október 27-én este a München felől érkező utolsó repülőgép kerekei elérték Berlin-Tegel repülőtér kifutópályájának betonját.

Az Airbus beszáll a Bombardier-k gyártásába

KözlekedésVilág
Az európai légicég globális babérokra tör, amihez újabb lendületet adhat, hogy az Airbus vezetésével alapított CSALP fogja értékesíteni, gyártani és tovább fejleszteni a Bombardier C Series repülőgépeket.

A BKV turisztikai járatainak üzemeltetési és üzleti modellje

KözlekedésVilág
A turisztikai célú közlekedés fajlagos költségei általában jóval magasabbak a hagyományosnál, az inhomogén járműpark és az egyedi, sokszor több évtizedes technológiák miatt, így működési modellje nem magától értetődő. Beszélgetés Zsákay László Györggyel, a Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV) turisztikai divízióvezetőjével.

Versenyhelyzet-elemzés: Budapest–Kijev/Lviv

KözlekedésVilág
A vonattal utazó számára szakmai érdekesség lehet, hogy az ukrán vasúti hálózatot is a cári időkből származó 1520 mm-es nyomtávval építették ki, szemben az Európában elterjedt 1435 mm-rel, így a határ ukrán oldalán, Csap (Csop) állomáson a kocsikat át kell szerelni erre.

A Budapest–Belgrád vasútvonal a magyar érdekek szolgálatában?

KözlekedésVilág
A finanszírozási szerződésen még elméletileg elbukhat az „évszázad” vasúti nagyprojektje, a Budapest–Belgrád vasútvonal magyarországi szakaszának teljes átépítése és erőteljes kapacitásnövelése, erre azért egyre kisebb az esély, gőzerővel halad az előkészítés. 

„Ragadozóként kell részt vennünk a konszolidációban, nem áldozatként”

KözlekedésVilág
Várhatóan milliárdos nyereséggel zárja az idei évet a HungaroControl, megőrizve azt a pénzügyi stabilitást, ami elengedhetetlen a kiegyensúlyozott működés szempontjából. A menedzsment mindent megtesz, hogy továbbra is az egyik leglátványosabban fejlődő európai légi navigációs szolgáltató legyen a vállalat, és nyertesként kerüljön ki az ágazatban egyre nagyobb sebességre kapcsoló konszolidációs folyamatból. Szepessy Kornél vezérigazgató interjúnkban arról is beszélt, hogy a légi forgalmi szolgáltatóknak már most el kell kezdeni a felkészülést, ha lépést akarnak tartani a hihetetlen tempóban fejlődő drónpiaccal.

Beszállna a Stadler egy magyar vasúti tesztpályába

KözlekedésVilág
Dunai Zoltán Stadler-országigazgató mert nagyot álmodni. A két évtizede itthon még szinte teljesen ismeretlen svájci vasútijármű-gyártó mára nemcsak a magyar vasúti személyszállítás járműoldalának gerincét adó motorvonatok százát szállította le, de a hazai vasútijármű-ipar motorjává is vált, kocsitesteket és forgóvázakat gyártva Szolnokon, mi több, egy magyar vasúti tesztpálya építésébe is szívesen beszállna.
Loading...