NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Rail Cargo Hungaria: képzés mozdonyvezetőknek

Rail Cargo Hungaria: képzés mozdonyvezetőknek

A Rail Cargo Hungaria szervezésében, a KTI vizsgaközponttal együttműködve, a TalkNet projekt keretében került sor a mozdonyvezetők Eco-Driving oktatására. A tréning célja az volt, hogy a különböző vasúttársaságoktól érkezett 20 résztvevő energiatudatos vezetéstechnikai módszereket sajátítson el.

Fókuszban az energiahatékonyság

A vezetéstechnika jelentősen befolyásolja a vontatójármű energiafelhasználását, ezáltal pedig a fuvarozás költségeit és környezetre gyakorolt hatásait. Az energiahatékony vezetés módszertana azonban jelenleg nem része a mozdonyvezetői tananyagnak, ennek hiánypótlásaként szervezték meg az Eco-Driving tanfolyamot. A képzés első részében a Műegyetem oktatói által nyújtott elméleti képzés során a résztvevők megismerhették az energiatudatos vezetés legfontosabb tényezőit, a tudományos megközelítést pedig számos hétköznapi példa színesítette. A gyakorlati oktatás keretében a mozdonyvezetők a rendelkezésre álló szimulátorokon próbálhatták ki és sajátíthatták el a tanultakat. A kétnapos tanfolyam egy vetélkedővel zárult, amelyen három kategóriában (Legenergiahatékonyabb mozdonyvezető, Energiatudatosságban legtöbbet fejlődött mozdonyvezető, Energiatudatosságban legelkötelezettebb mozdonyvezető) hirdettek győztest. A tanultakról és a képzés kialakításáról a képzés végén egy kérdőívben adhattak visszajelzést a jelenlévők.

Forgalomszervezés és menetrendszerkesztés

A jelenlegi magyar utasításrendszer alapvetően nem kedvez az energiatakarékos vezetésnek, mert a vonatra az adott pályaszakaszon engedélyezett sebességgel való közlekedést írja elő – csak a legritkább esetben tartható be kisebb sebességgel haladva is a menetrend. Pedig energetikailag kedvezőbb, ha a vonat intenzív gyorsítással eléri az engedélyezett sebességet, majd egy ideig csak gurul, aztán újra intenzíven gyorsít, ha 10–15 százalékkal már csökkent a sebessége. A nagyobb emelkedők vége előtt abbahagyott vontatással is csökkenthető a villanyszámla, főleg, ha az emelkedőt lejtő követi.

Az energiahatékony vezetés elterjesztésének egyik feltétele az emiatt keletkező menetidőveszteség beépítése a menetrendbe. Még a vezetéstechnikánál is nagyobb előnye lehet annak, ha a jármű alkalmas fékezéskor áramot termelni, és azt a felsővezetéki rendszer képes felvenni. A tisztán villamosfékkel fékezés a mozdony vontatta szerelvények esetén kisebb hatékonyságú, mint a légfékkel kombinált villamosfékezés, így a legnagyobb energiamegtakarítás érdekében további tartalékidők alkalmazása lehet szükséges.

Az energiahatékony vezetés elterjedését segíthetné egy bónuszrendszer, ami jutalmazná a vasúttársaságokat akkor, ha korszerű, energia-visszatáplálásra képes eszközökkel vontatnak és/vagy energiatakarékos menetrend kiszerkesztését kérik a vonatuk számára (még ha ez esetenként azzal is járna, hogy többször kellene útközben félreállniuk a személyszállító vonatok elől).

Hosszú távú előnyök

A pilot projekt elsődleges célja a figyelemfelkeltés és a tudatosítás, amelynél fontos szempont, hogy az egyes vasúttársaságok felismerjék: megfelelő járművezetési gyakorlattal sokat tehetnek vállalatuk sikeréért és környezetünkért. A képzésen tanultak széleskörben történő alkalmazása jelentős előnyöket biztosít a vasúti fuvarozás során. A megfelelő vezetési technika akár 40–50 százalékkal csökkentheti az energiafelhasználást, amelynek pozitív hozadékait (jelentős költségcsökkentés és környezetvédelem) már rövid távon érezhetik a vasúttársaságok. Az Eco-Drivingnak köszönhetően még előnyösebbé válhat ez a már önmagában is környezetbarát fuvarozási mód.

 

TALKNET

A hároméves program 2017 júniusában indult a fenntartható közlekedés előremozdításáért és a multimodális logisztikai csomópontok tevékenységének erősítéséért. A Rail Cargo Hungariával együtt 15 közép-európai projekttagot számláló kezdeményezésben nagy hangsúlyt kap a piaci szereplők közötti koordináció fejlesztése a kikötők, a szárazföldi terminálok és az árufuvarozók közti hatékonyabb együttműködés érdekében.