NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Fenntartható üzemanyagok a logisztikában

Míg az általános üzemanyagok használata továbbra is elengedhetetlen a logisztikai hálózatban, addig az elektromos meghajtású eszközök egyre gyakoribb szereplői a helyi közlekedésnek. Azonban az elektromos töltésű járművekkel még nem lehet hosszú távú utazásokat tervezni. Ezért hasznosak a fenntartható hajtóanyagok, mivel jelentős szerepet játszanak a klímaváltozásra gyakorolt negatív hatások csökkentésében.

A Fenntartható üzemanyagok a logisztikában című tanulmányban a Deutsche Post DHL csoport bemutatja az ágazati trendek és fejlemények jelenlegi helyzetét, összehasonlítja és értékeli az egyes hajtóanyagok előnyeit és hátrányait, valamint megosztja tapasztalatait, melyeket a gyakorlati tesztekből szerzett. Ezenkívül a tudomány, az egyesületek, valamint a nem kormányzati szervezetek szakértői mutatják be a fenntartható üzemanyagok ma ismert lehetséges felhasználását és a jelenlegi korlátozásokat. A múlt hónap elején a Deutsche Post DHL csoport ismét előtérbe helyezte a fenntarthatóság fontosságát, mikor bejelentette az új Stratégia 2025 tervét.

„A Deutsche Post DHL számára már régóta fontos szerepet játszik a környezet-és klímavédelem – mondta Frank Appel, a Deutsche Post DHL csoport vezérigazgatója. – Célunk, hogy 2050-re a logisztika összes területén elérjük a kitűzött zéró kibocsájtást. Ehhez azonban nem elég a hatékonyság és a modern gépjárműflottánk, szükségünk van arra, hogy minél hamarabb áttérjünk a fosszilis üzemanyagokról a tiszta alternatív energiaforrásokra. Ezért is annyira fontos a politikai, üzleti és tudományos közösségek közötti, határokon átívelő és az ágazatokat összefogó szoros együttműködés.”

A tanulmány kulcsfontosságú megállapításai:

  • Az e-mobilitás egy közlekedési lehetőség, de jelenleg csak rövid távolságoknál használható.
  • Az úgynevezett ’helyettesítő üzemanyagok’ kompatibilisek a jelenleg használt technológiával, lényege, hogy helyettesíteni tudják a fosszilis üzemanyagokat.
  • A ’nem helyettesítő’ üzemanyagok módosított motort vagy egy teljesen új technológiát igényelnek.
  • A második generációs bio- és e-üzemanyagok térhódítása elkezdődött.
  • A bioüzemanyagoknak és az energiának megújuló forrásokból kell származniuk.
  • A növényi alapanyagból készült bioüzemanyag előállítása nem veszélyeztetheti a földet és az erdőket.
  • A fejlődés csak megfelelő koordinációval és irányítással válhat valóra.
  • Szükség van egy globális tudásra annak érdekében, hogy közös fejlődést tudjunk elérni.
  • A gazdasági ösztönzés segítségével könnyedén eltüntethetők a vállalatok előtt álló akadályok.

Már ma is vannak elérhető alternatív üzemanyagok, melyek képesek jelentősen csökkenteni a károsanyag-kibocsátást, anélkül, hogy a jármű motorjának módosítására vagy új technológiára lenne szükség. A bioüzemanyagok elérhetőségéből, valamint fenntarthatóságából következő aggodalmak vezetnek az e-üzemagyagokkal kapcsolatos kérdésekhez. Ezek a szintetikus hajtóanyagok előállíthatók megújuló energiából és szén-dioxidból. Nagyon sok dolog felfedezésre vár még az e-üzemanyagokkal kapcsolatban. Egyértelműen beépíthetők a már meglévő gépjárművekbe, így az infrastruktúrába is, azonban jelenleg gazdaságilag nem versenyképesek. Továbbá ami az e-mobilitásnál is problémát jelent, még mindig nincs elegendő zöld energia, ami biztosítaná a termelés semleges hatását a föld klímájára nézve.